Tuesday , March 19 2024

Iuri Gagarin devenea în urma cu 50 de ani primul om care a ajuns în spatiu

În urm\ cu 50 de ani, pe 12 aprilie 1961, o capsul\ Vostok avându-l la bord pe Iuri Gagarin a decolat de pe cosmodromul Baikonur din Kazahstan, cosmonautul rus devenind astfel primul om care a ajuns în spa]iu, informeaz\ AFP.

Iuri Gagarin, decedat în 1968, este unul dintre pu]inii eroi na]ionali ru[i a c\ror imagine nu a avut de suferit dup\ pr\bu[irea URSS, la sfâr[itul anului 1991, [i a r\mas pân\ în zilele noastre, pentru ru[i, “cea mai atractiv\ personalitate a secolului al XX-lea”, potrivit sondajelor.
În continuare celebru în Rusia, la 50 de ani dup\ ce a devenit primul om ajuns în spa]iu, Iuri Gagarin a fost ales în anii ’60 de c\tre puterea de la Moscova pentru a întruchipa “noul om sovietic”, în principal datorit\ originilor sale modeste.
Originea lui ]\r\neasc\ – tat\l era tâmplar, iar mama era casnic\ – a fost un atu în candidatura sa pentru a deveni primul om ajuns în spa]iu, în fa]a celei a principalului s\u rival, Gherman Titov, provenind dintr-o familie de înv\]\tori, dar care a fost “prejudiciat” de prenumele s\u, ce avea o consonan]\ germanic\, potrivit biografilor ru[i.
N\scut în martie 1934, într-un sat din apropiere de Smolensk, dup\ o copil\rie dificil\, marcat\ de r\zboi [i de ocupa]ia nazist\, Gagarin s-a preg\tit ini]ial pentru a deveni muncitor metalurgist.
“Parcursul lui sem\na cu cel al câtorva milioane dintre concet\]enii s\i”, a declarat Lev Danilkin, autorul unei biografii a celebrului cosmonaut sovietic, lansat\ s\pt\mâna trecut\.
Pasionat de avia]ie, tân\rul Gagarin a fost recrutat într-o [coal\ militar\ din Orenburg [i a pilotat pentru prima oar\ un avion în anul 1955.
Într-o zi de toamn\, în 1959, când o comisie special\ a selec]ionat câ]iva voluntari pentru a pilota “un nou tip de avion”, statura lui modest\ – Gagarin avea o în\l]ime de circa 160 de centimetri – i-a fost favorabil\. Dou\zeci de candida]i au început un program special de antrenament timp de un an, într-un centru secret din Moscova. Pe parcurs, dintre ei au r\mas doar 12, iar apoi doar [ase – printre care se afla [i Gagarin.
El întruchipa arhetipul noului cet\]ean rus, atât de promovat de propaganda sovietic\.
Iuri Gagarin [i-a atras simpatia colegilor [i mai ales pe cea a constructorului Serghei Korolev, considerat p\rintele astronauticii sovietice.
În 1961, Gagarin a fost desemnat pentru a efectua primul zbor al unui om în spa]iu, programat a avea loc pe 12 aprilie. Pe atunci, Gagarin avea 27 de ani [i era c\s\torit cu Valentina, o infirmier\ care tocmai o n\scuse pe a doua fiic\ a cuplului. Misiunea lui era periculoas\: dintre cei 48 de câini trimi[i de URSS în spa]iu, 20 pieriser\.
Primit cu triumf în lumea întreag\, Gagarin a îndeplinit la perfec]ie [i cea de-a doua lui misiune, afi[ând, potrivit m\rturiilor vremii, o simplitate dezarmant\. Astfel, cu ocazia unui dineu oficial, cosmonautul rus a cucerit-o pe regina Marii Britanii, m\rturisindu-i, zâmbind, c\ nu [tia ce furculi]\ trebuia s\ aleag\.
Gagarin a fost îns\ mai mult decât atât: eroul na]ional, c\ruia i-au fost promise toate privilegiile, petrecea ore întregi la telefon pentru a ob]ine anumite medicamente, un loc într-un spital sau bilete la celebrul teatru Bal[oi din Moscova, pentru numero[ii lui prieteni.
La 50 de ani de la zborul lui istoric, Gagarin întruchipeaz\ în zilele noastre “atât un produs kitsch al propagandei sovietice”, cât [i un erou romantic dintr-o epoc\ revolut\, afirm\ biograful s\u.
El î[i dorea s\ ajung\ pe Lun\, îns\ destinul a decis altceva.
Fiind mult prea valoros pentru autorit\]ile sovietice, lui Gagarin i s-a interzis mult timp s\ mai piloteze, îns\ el a ob]inut în cele din urm\ autoriza]ia necesar\.
Pe 27 martie 1968, la comanda unui mic avion de antrenament, Gagarin s-a pr\bu[it la nord-est de Moscova, în circumstan]e r\mase neelucidate, dosarul accidentului s\u fiind clasat cu eticheta “secret de stat”.
Rusia a dezv\luit, vineri, dup\ 43 de ani, concluziile, r\mase “secret de stat” pân\ în zilele noastre, formulate de comisia care a anchetat moartea cosmonautului Iuri Gagarin, decedat în 1968 la bordul unui MIG sovietic – o eroare de pilotaj, comis\ de acest erou na]ional pentru a evita o sond\ atmosferic\.
Iuri Gagarin în spa]iu: o victorie pentru URSS în plin r\zboi rece

N R\zboiul rece din spa]iu

Primul zbor al unui om în spa]iu, realizat de Iuri Gagarin în 1961, le-a permis conduc\torilor sovietici, în plin r\zboi rece, s\ afirme superioritatea sistemului comunist asupra principalului s\u adversar, Statele Unite ale Americii.
Pe 12 aprilie 1961, Iuri Gagarin devenea primul om care a zburat în spa]iu, efectuând o rota]ie în jurul Terrei într-o or\ [i 48 de minute, la o altitudine care a variat între 175 de kilometri [i 380 de kilometri.
Cucerirea spa]iului reprezenta pe atunci un teren major de înfruntare ideologic\ între cele dou\ mari puteri mondiale, iar num\rul unu sovietic, Nikita Hru[ciov, nu a ezitat s\ exploateze acest triumf.
“Primul om care a ajuns în spa]iu este un sovietic, un cet\]ean al Uniunii Republicilor Sovietice Socialiste (…). În aceast\ performan]\ au fost întruchipate geniul poporului sovietic [i for]a atotputernic\ a socialismului”, se afirma în comunicatul oficial emis de Kremlin.
“Aceast\ nou\ er\ în dezvoltarea omenirii a fost deschis\ de c\tre ]ara noastr\, ]ara socialismului triumf\tor”, subliniau liderii sovietici.
Ironizat\ în Occident pentru incapacitatea ei de a fabrica, corect, produse de prim\ necesitate, URSS [i-a luat astfel revan[a într-un domeniu tehnologic de vârf , intrinsec asociat industriei militare.
Reu[ita lui Gagarin a avut un impact considerabil: cucerirea spa]iului îi f\cea pe oameni s\ viseze, iar URSS a dovedit lumii întregi suprema]ia ei tehnic\ fa]\ de Statele Unite în acest domeniu.
Aceast\ suprema]ie a venit ca o confirmare a faptului c\ tot sovieticii au fost aceia care, cu patru ani mai devreme, au lansat pe orbit\ primul satelit, Sputnik 1, [i au trimis-o în spa]iu pe c\]elu[a Laika, a c\rei misiune le-a permis speciali[tilor ru[i s\ preg\teasc\ o misiune spa]ial\ având la bord un echipaj uman.
În contextul r\zboiului rece [i al înfrunt\rii dintre cele dou\ blocuri, Gagarin a devenit un atu major al propagandei sovietice: la câteva s\pt\mâni de la zborul s\u istoric, cosmonautul rus a început un turneu mondial care a durat aproape doi ani.
Gagarin a vizitat zeci de ]\ri, s-a întâlnit cu mii de oameni [i a fost primit peste tot ca un adev\rat erou. Mul]imea îl aclama pe acest fiu de tâmplar crescut într-o ferm\ colectiv\, simbol al reu[itei sistemului sovietic.
A fost o adev\rat\ binefacere pentru URSS, a c\rei imagine era pe atunci serios afectat\, mai întâi în august 1961, prin ridicarea zidului Berlinului de c\tre regimul comunist est-german, iar apoi în octombrie 1962, prin criza rachetelor sovietice din Cuba, care a adus omenirea în pragul unui nou r\zboi.
În timp ce URSS î[i savura triumful, americanii p\reau dep\[i]i din punct de vedere tehnologic.
Un prim zbor american cu echipaj uman, un zbor suborbital de 15 minute, a avut loc la 5 mai 1961, îns\ acest eveniment nu se putea compara cu succesul istoric repurtat de Moscova. Primul zbor orbital american, comparabil cu cel realizat de Gagarin, a avut loc abia pe data de 20 februarie 1962.

Vezi si

O specialistă în longevitate dezvăluie cinci obiceiuri simple pentru o viață mai lungă

Un medic specialist în longevitate își împărtășește strategia pentru o viață mai lungă, bazată pe …