Sunday , September 24 2023

Inventatorul internetului susţine ideea accesului online gratuit pentru toată lumea

Tim Berners-Lee, inventatorul internetului, militează pentru un acces gratuit la web pentru toată lumea, susţinând importanţa apartenenţei la o societate informaţională, informează BBC News Online.

Tim Berners-Lee a declarat că i-ar plăcea ca accesul la internet să fie “o setare standard” pentru toţi oamenii. El este de părere că internetul ar putea juca un rol fundamental în demersul de a oferi oamenilor acces la servicii precum cel de îngrijire medicală.

El a specificat că, în prezent, doar 20% din populaţie are acces la internet.

“Dar ce se întâmplă cu restul de 80%? Aş vrea ca oameniilor să li se ofere un plan ieftin de acces (la internet, n.r.). Aş vrea ca ei să aibă asta gratuit”, a declarat Tim Berners-Lee, la conferinţa Nokia World, care a avut loc la Londra.

El a mai spus că dezvoltarea reţelelor de telefonie mobilă reprezintă o oportunitate pentru oameni de a păstra contactul cu ceilalţi.

“Dar ce facem cu oamenii care au semnal, dar nu au acces la internet, cei care nu fac parte din societatea informaţională. Iniţial am crezut că trebuie să le oferim apă, acces la servicii de sănătate şi apoi luxul accesului la internet, dar nu este chiar aşa. Internetul poate juca un rol important în accesarea serviciilor medicale”, a mai spus Berners-Lee.

El este de părere că internetul ar putea ajuta oamenii să îşi creeze propriile lor comunităţi în funcţie de interese şi să împărtăşească informaţii relevante pentru ei.

“Să nu faci parte din societatea informaţională este un lucru important”, a declarat Berners-Lee, subliniind că fie şi numai o conexiune pe frecvenţe joase prin intermediul telefonului mobil ar putea fi folositoare şi ar aduce o schimbare.

Totuşi, Berners-Lee a recunoscut că, în prezent, conexiunile la internet sunt scumpe şi deseori sunt taxate de guvernele din întreaga lume. În aceste circumstanţe, el a sugerat ca operatorii de servicii de internet să ofere conexiuni gratuite pe frecvenţe joase, pentru a populariza internetul şi a determina oamenii să plătească ulterior pentru internet de mare viteză.

De asemenea, inventatorul internetului şi-a exprimat îngrijorarea privind evoluţia lumii web şi probleme precum neutralitatea şi confidenţialitatea online.

Vezi si

NASA va aduce pe Pământ cea mai mare mostră de asteroid. Transmisiune LIVE duminică

NASA va aduce, duminică, pe Pământ, cea mai mare mostră colectată până acum dintr-un asteroid. …