Alte stiri
FOTO, VIDEO – Doi tineri au murit după ce au intrat cu mașina într-un camion, la Ilișești
acum 3 hours
Perierea regulat\ a din]ilor [i folosirea a]ei dentare pot contribui la prevenirea form\rii cheagurilor sangvine, care pot provoca accidente cardiace sau cerebrale, potrivit unui studiu realizat de cercet\torii britanici, preluat de dailymail.co.uk.
Folosirea regulat\ a a]ei dentare contribuie la prevenirea instal\rii bacteriei Streptococcus, care poate fi foarte periculoas\ dac\ intr\ în fluxul sangvin. Astfel, perierea regulat\ a danturii [i utilizarea a]ei dentare pot fi o corvoad\ uneori, dar ar putea s\ salveze via]a, spun autorii acestui studiu, cercet\torii de la Universitatea din Bristol.
De[i bolile gingiilor au fost mult timp suspectate a fi cauzatoare de maladii cardiace, cercet\torii nu cuno[teau mecanismul din spatele acestui fenomen.
Autorii noului studiu spun, îns\, c\ un mecanism de autoap\rare al microbilor din gur\ este vinovat de acest lucru. Astfel, când bacteriile intr\ în fluxul sangvin, prin gingiile care sângereaz\, acestea produc o protein\ care for]eaz\ trombocitele s\ se adune la un loc [i s\ sigileze bacteria.
Cheagurile protejeaz\ bacteria de sistemul imunitar al organismului, dar [i de antibioticele care ar putea fi folosite pentru tratarea infec]iei, a spus profesorul Howard Jenkinson, coordonatorul studiului. “Din nefericire, în timp ce ajut\ bacteria, trombocitele pot forma cheaguri de sânge, care se dezvolt\ în inim\, sau pot contribui la inflamarea vaselor sangvine, ce pot bloca fluxul de sânge care ajunge la creier sau inim\, a mai spus acesta.
Descoperirea ar putea sta la baza unor noi tratamente eficiente pentru maladiile cardiovasculare, ce provoac\ cele mai multe decese în ]\rile dezvoltate, la nivel mondial, a spus Jenkinson.
Rezultatele acestui studiu au fost anun]ate la conferin]a de toamn\ a Society for General Microbiology, care a avut loc la Nottingham (Marea Britanie).
Bacteria Streptococcus folose[te resturile din mâncare pentru a secreta acizi cu care se fixeaz\ pe suprafa]a din]ilor. Aceast\ secre]ie bacterian\, rezultat\ în special în urma proces\rii zah\rului sau a amidonului din alimente, împreun\ cu resturi de mâncare [i bacteriile în sine formeaz\ o pelicul\ aderent\ – placa dentar\ bacterian\ -, care se fixeaz\ pe din]i [i mucoasa gingival\. Acidul creat de bacterii poate ataca smal]ul din]ilor provocând carii, bacteriile fiind responsabile [i de maladiile gingiilor. Bacteriile sunt [i mai periculoase dup\ ce intr\ în fluxul sangvin.
Posibilitatea ca virusul care declanșează boala COVID-19 să fi scăpat dintr-un laborator nu ar trebui …