Tuesday , October 3 2023

Indiferent de greutate, gr\simea din jurul taliei este extrem de periculoasa pentru sănătate

.

Indiferent dacă un om este slab sau gras, abdomenul proeminent este periculos pentru sănătate şi se asociază cu mai multe riscuri de deces din cauza anumitor boli, arată un studiu american publicat luni, citat de AFP.
Cercetătorii de la American Cancer Society din Atlanta au stabilit că bărbaţii şi femeile cu burtă (a căror circumferinţă este egală sau depăşeşte 120 cm la bărbaţi şi 110 cm la femei) prezintă un risc de două ori mai mare să moară în urma unor boli decât cei care n-au.
Studii realizate înainte asociaseră deja burta mare cu risc crescut de boli cardiace, inflamatorii, diabet, rezistenţă la insulină şi nivel mare de colesterol. Cercetarea, ale cărei rezultate sunt publicate în American Medical Association Archives of Internal Medicine, subliniază că riscurile asociate burţii mari sunt aceleaşi, indiferent dacă pacientul are o greutate normală, este supraponderal sau obez.
Cercetătorii au mai constatat că bărbaţii şi femeile cu burtă sunt, de regulă, ‘mai puţin instruiţi decât cei cu talie mai subţire, fac mai puţină mişcare, sunt suprapoderali, vechi fumători, au o boală cardiovasculară, respiratorie sau o formă de cancer’.
Cu o circumferinţă mare a abdomenului a fost pusă în legătură şi mortalitatea, datorată ‘probabil faptului că talia groasă reflectă grăsimea de pe organele interne din abdomen. Aceasta este considerată mai periculoasă decât grăsimea subcutanată’, afirmă autorii studiului.

Vezi si

Descoperire neașteptată cu telescopul James Webb. Planete de dimensiunea lui Jupiter  „rătăcesc în perechi” prin spațiu

„Planete” de mărimea lui Jupiter care plutesc libere în spațiu, fără legătură cu vreo stea, …