Sunday , December 4 2022

In viitorul apropiat cancerul va fi depistat printr-un simplu test de sange

operatie

Oamenii de stiinta au facut un pas important spre unul dintre cele mai importante obiective ale medicinei din acest moment – testul universal de sange care poate depista cancerul inca din primele faze ale instalarii in organism.

O echipa de la Universitatea “John Hopkins” a testat o metoda inovatoare care detecteaza opt forme comune ale bolii. Cercetatorii spun ca acest test anual este conceput pentru a depista cancerul inca din fazele incipiente. Insa in acest moment sunt necesare si alte teste pentru a determina eficacitatea acestuia in detectarea maladiei, informeaza BBC.

Oamenii de stiinta spun ca noul test de sange cauta mutatii atat in ADN, cat si in proteinele din organism. Pana in prezent CancerSEEK a fost testat pe 1.000 de pacienti care sufera de diferite forme de maladiei. Cercetatorii au observat ca in cazul cancerului de ovare, ficat, stomac, pancreas, esofag, colon, plaman sau san tumorile nu s-au raspandit si la alte tesuturi.

“Acest test pentru detectarea cancerului inca din primele sale faze poate fi de mare ajutor deorece pot fi salvate multe vieti (…). Gasirea tumorilor atunci cand ele inca pot fi indepartate chirurgical ar fi ca ‘diferenta dintre noapte si zi’ “, a declarat doctorul Cristian Tomasetti, de la Universitatea de Medicina a Johns Hopkins.

CancerSEEK este acum testat pe pacienti care nu au fost diagnosticati cu cancer. Acesta va fi adevaratul test al utilitatii sale, sustin cercetatorii britanici.

“Acest lucru are un potential masiv. Sunt extrem de incantat. Acesta este Sfantul Graal – un test de sange pentru diagnosticarea cancerului fara toate celelalte proceduri, cum ar fi scanarile sau colonoscopia. Suntem foarte aproape. Avem tehnologia”, a declarat doctorul Gert Attard, seful echipei de la Centrul de Evolutie si Cancer al Institutului de Cercetare a Cancerului din Londra, si consultant oncolog la Royal Marsden NHS Foundation Trust.

In schimb, Paul Pharoah, profesor de epidemiologie la Universitatea din Cambridge, spune ca “demonstrarea faptului ca un test poate detecta cancere avansate nu inseamna ca testul va fi util in detectarea cancerului simptomatic in stadiu incipient. Sensibilitatea pentru stadiul 1 de cancer a fost de numai 40%.”

Cinci dintre cele opt tipuri de cancer investigate nu au programe de screening pentru depistare in faze incipiente.

Spre execmplu, in prezent cancerul la pancreas are foarte putine simptome si ca atare este detectat foarte tarziu, patru din cinci pacienti murind anual, mai spun cercetatorii britanici.

ziare.com

Vezi si

OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus

Directorul OMS avertizează că o nouă variantă îngrijorătoare a COVID ar putea apărea

Lipsa supravegherii infecțiilor cu coronavirus ar putea duce la apariție unei noi variante „îngrijorătoare”, spune …