Wednesday , February 1 2023

Importanța unui stil de viață sustenabil

“Natura nu face niciodată nimic fără motiv.” Aristotel

Poluarea a reprezentat dintotdeauna o problemă globală a societății moderne care ne afectează pe toți într-un fel sau altul.

Deși există modalități prin care putem stopa poluarea, din nefericire în trecut nu s-au luat măsuri la nivelul anvergurii gravității situației în ceea ce privește efectele poluării.
Grupurile naționale și internaționale de protecție a mediului și a faunei au atras mereu atenția cu privire la aceste aspecte și faptul că depind în mod direct de noi urmările acestei probleme globale.

Orice plan sau lucru pe care dorim să îl materializăm începe cu un GÂND.

Unul dintre cele mai nocive lucruri pe care le poate face un om este să gândească “Nu mă bag, nu e treaba mea.”

Este cel mai sigur mod de a ne auto-sabota și de a elimina posibilitatea de a schimba ceva.
Modurile prin care oamenii fac rău naturii și mediului înconjurător au devenit din ce în ce mai variate și grave ca repercusiuni: fabrici, deversări de substanțe periculoase în mări și oceane, braconaj, exploatarea animalelor pentru carne, blănuri, produse de piele, aruncarea gunoaielor în păduri, lacuri, oceane, nereciclarea materialelor create de om și lista poate continua.
Problema la această situație este că umanitatea a devenit cu adevărat CONȘTIENTĂ de gravitatea situației în urma unei pandemii care a stopat multe din activitățile industriale, feroviare, aeriene etc, cât și activitățile noastre de zi cu zi.
Când “lumea s-a oprit” am putut vedea în totalitate cât rău am putut face acestei planete pe care o numim “acasă”, în mod conștient sau fără să ne dăm seama și în același timp în perioada cumulată în care industriile și-au pus pe pauză activitatea, s-a putut observa cu ochiul liber cum apele au devenit din în ce în ce mai curate și cerul și-a schimbat culoarea, cu alte cuvinte efectele lipsei poluării nu pot fi negate.
Sustenabilitatea este un subiect care a început să capteze interesul oamenilor din ce în ce mai mult, atât în rândul cetățenilor obișnuiți, cât și în domeniul firmelor și al companiilor de mare anvergură.
Pauza cauzată de pandemie a tuturor activităților cu care eram obișnuiți a determinat atât conștientizarea nivelului poluării, cât și importanța intervenției urgente în această situație.
Dacă ar fi să facem un calcul și să adunăm într-un grup numărul persoanelor care au această mentalitate, numărul total ar fi șocant (se poate măsura cu ochiul liber în cantitatea de gunoaie adunate din păduri, atât de la noi, cât și din străinătate).
Puterea exemplului (deși considerat un concept supraestimat de anumite persoane) este foarte importanta în această situație dacă mesajul este transmis corect.

În același timp, capacitatea de convingere a persoanelor din domenii care pot aduce un aport real în scăderea nivelului poluării, este de neînlocuit.
Este foarte ușor să ne plângem și să dăm vina pe elemente pe care nu le putem controla, dar NU este facil.
Să exprimăm frustrările pe rețelele de socializare cu privire la neregulile din lume nu ajută cu absolut nimic, nu va schimba nimic, acest lucru nu face decât să maximizeze atmosfera plină de stres și de nervozitate care stagnează de mult timp în rândul cetățenilor.
Evitați cu orice preț discuțiile cu persoane toxice, cu mentalitate negativă (genul de oameni care încearcă să îți implementeze ideea că orice ai face nu va schimba nimic, este o mentalitate toxică specifică oamenilor care au acumulat multe frustrări).
Dacă aveți obiecte pe care nu le mai folosiți, optați pentru donarea acestora unor ONG-uri sau unor persoane care știți că necesită ajutor, evitați să le aruncați la gunoi, donați.
Optați pentru achiziționarea unor robinete cu senzor (pe lângă eliminarea risipei de apă, vă vor ajuta la scăderea facturii lunare).

Când mergeți la cumpărături utilizați o sacoșă reutilizabilă (economiți bani și reduceți cantitatea de plastic aruncat).
Utilizați paie din otel inoxidabil pentru lichide și pentru termos în detrimentul recipientelor din plastic (este în primul rând o investiție, acestea rezistă mult timp și contribuiți la reducerea poluării în mod semnificativ, paiele din plastic reprezintă una dintre cele mai mari surse de poluare). Se pot achiziționa de pe internet dacă nu le găsiți în magazine.
Căutați ONG-uri care au ca scop protecția animalelor, a mediului și conservarea acestora: lista de la noi din țară este lungă și semnificativă, acestea sunt prezente pe rețelele de socializare și multe dintre acestea prezintă lista de cheltuieli lunare achitate din banii donați (mai specific știți exact cum ajută donația dumneavoastră).
Cel mai important efect din punct de vedere psihologic al unui stil de viață sustenabil este sentimentul de implicare pe care vi-l poate da.
Când ajuți și contribui la protejarea mediului în care trăiești creezi niște obiceiuri a căror acțiuni le poți desfășura pe termen lung în scop evolutiv.

CE PUTEM FACE PENTRU A SCHIMBA CEVA?

În primul rând este indicat să adoptați un mindset (mentalitate) care să faciliteze crearea unor obiceiuri sănătoase atât pentru dumneavoastră, cât și pentru mediul înconjurător.
Dacă aveți copii, explicați-le importanța protejării mediului și cum pot contribui aceștia la protejarea lui (încurajați-i să participe la evenimente organizate în acest scop, dar adaptate categoriei lor de vârstă).
Achiziționați pe cât posibil alimente la vrac (luați recipientul dumneavoastră personal), evitați legumele ambalate, achiziționați legume fără ambalaj din plastic, optați și pentru mersul la piață.
Când achiziționați haine, optați pentru magazinele care comercializează produse sustenabile (găsiți pe internet liste cu firme).
La ieșirile în natură luați cu dumneavoastră de fiecare dată saci menajeri pentru resturi și aruncați-le în cea mai apropiată pubelă, evitați să le aruncați în păduri.
Dacă mestecați gumă, evitați să o aruncați pe stradă. deoarece păsările o pot confunda cu firimituri de pâine și pot muri asfixiate.
Adoptarea unui comportament responsabil față de mediu și față de animale, dacă este însușit de cât mai multe persoane, poate face o diferență foarte mare pe termen lung.

Este și o satisfacție sufletească gândul că o acțiune personală poate face diferența.
În orice fel puteți, contribuiți la protecția mediului deoarece este un aspect care ne privește pe toți, atât la nivel individual, cât și colectiv. (Raluca NICOLAE)

Vezi si

Ce conține muștarul vândut în magazinele din România. 88% dintre sortimente au aditivi alimentari

InfoCons a realizat un studiu pe baza produselor tip muștar care se regăsesc pe piața …