Saturday , April 20 2024

Importanța educației sexuale

“Educaţia este îmblânzirea unei flăcări, nu umplerea unui vas.”  Socrate

Deși educația sexuală este un subiect al cărei rol nu poate fi negat în privința dezvoltării corecte (responsabile) a adolescenților, fiind un factor esențial pe care aceștia îl pot adăuga în setul lor de cunoștințe, în anumite societăți ridică și în momentul de față semne de întrebare cu privire la necesitatea cunoașterii acestui tip de informație la tineri.

Fiind un subiect tabu în anumite țări din cauza aspectelor morale și religioase implicate, din nefericire anumiți tineri se află în imposibilitatea de a a avea acces la aceste informații în mod direct, care în realitate îi pot feri de foarte multe situații neplăcute și consecințe care îi pot afecta pe termen lung sau, în anumite circumstanțe, tot restul vieții.

De ce este necesară educația sexuală?

În primul rând, cunoașterea informațiilor specifice vă ferește de apariția unei sarcini nedorite și, în același timp, scade probabilitatea contractării unor boli cu transmitere sexuală, care pot fi fatale în anumite cazuri.

Din punct de vedere psihologic, cunoașterea acestor informații poate contribui la adoptarea unui comportament bazat pe responsabilitate, dar și pe empatie.

A avea acces la aceste informații nu garantează în mod exclusiv începerea vieții sexuale, dar în momentul în care adolescentul își va începe viața sexuală, acesta va fi protejat și, în același timp, va ști cum să acționeze pentru a-și păstra integritatea fizică și psihică (atât a propriei persoane, cât și a partenerei/partenerului).

Educația sexuală este un subiect vast, cu multe implicații social-culturale, religioase, psihologice, dar și morale, datorită delicateței naturii acestui subiect, dar este important de reținut și faptul că un individ care are acces la informațiile corecte și are deschiderea necesară pentru a filtra aceste informații și, în același timp, căruia nu îi lipsește factorul moral (să țină cont de importanța respectării integrității și bunăstării celor din jur), acesta cel mai probabil va ști să acționeze în mod corect și va educa la rândul său alte generații să acționeze în mod corect și firesc (dacă va considera că este în puterea lui). (Raluca NICOLAE)

Vezi si

Femeile singure mănâncă mai mult și mai prost. Cum le îndeamnă creierul spre alegeri nesănătoase

Un studiu recent realizat de UCLA Health din Los Angeles a scos la iveală o …