Wednesday , April 7 2021

 Importanța cunoașterii de sine

“Nosce te ipsum” (Seneca)

A te cunoaște cu adevărat se poate dovedi a fi una dintre cele mai complexe etape pe care le poate parcurge o ființă umană.

Este nu doar o nevoie intrinsecă a omului care îl poate ajuta în procesul său către evoluție, ci poate fi și o experiență catarctică (mai exact ne putem crea pe noi înșine).

Cunoașterea de sine se poate dobândi în multe moduri, dar cel mai important aspect de luat în considerare este faptul că aceasta trebuie văzută ca pe o călătorie, nu ca pe o destinație (la fel ca viața).

Procesul cunoașterii nu are o finalitate, la orice vârstă putem învăța ceva nou, atât despre noi înșine, cât și despre ceea ce ne-a ajutat sa devenim persoana care suntem astăzi și toate experiențele care ne-au adus în acest punct.

Se poate dovedi în anumite momente o călătorie care ne va aduce angoasă sau care ne va pune în situația de a ne întreba “Oare acesta/aceasta sunt eu cel/cea adevărat/ă?”.

Dacă ajungem în acest punct trebuie să avem în vedere faptul că informațiile acumulate despre noi înșine necesită filtrate în așa fel încât să distingem ființa noastră interioară de cea care este formată din suma expectanțelor celor din jur sau a societății în care trăim.

A ne cunoaște cu adevărat implică o doză foarte mare de sinceritate față de propria persoană și o lipsă a cenzurii când vine vorba de gândurile noastre.

Mai specific, dacă negăm sau evităm anumite aspecte ale ființei noastre, nu facem decât să “punem totul sub pres” și nu vom ajunge niciodată să ne cunoaștem în mod real.

Indiferent ce gândiți/simțiți/vedeți legat de propria persoană, acestea sunt trăirile dumneavoastră, acesta este modul în care mintea dumneavoastră încearcă să vă transmită un mesaj, fie că este vorba despre un aspect individual ce necesită analizat sau despre un mesaj care vă poate ajuta în acest proces al cunoașterii de sine.

Pe lângă o doză mare de sinceritate individuală, este important să avem și o relație pozitivă cu noi înșine.

Dumneavoastră sunteți cel mai bun cunoscător al propriei persoane dacă permiteți ființei dumneavoastră să se exprime.

De multe ori, oamenii au tendința de a stigmatiza gândurile sau trăirile acestora, considerându-se “slabi” pentru că simt sau gândesc anumite lucruri sau simt o rușine față de propria persoană în anumite momente.

Nu trebuie să vă simțiți culpabilizat sub nici o formă pentru ceea ce simțiți, dacă aveți momente în care nu vă simțiți în largul dumneavoastră, acest lucru nu vă face să fiți slab, ci uman.

Analizați-vă caracteristicile și pe parcursul vieții suma experiențelor dumneavoastră  și a oamenilor care intră în viața dumneavoastră vă va ajuta să vă cunoașteți cu adevărat. (Raluca NICOLAE)

Vezi si

Celebrul fizician Michio Kaku: „În curând, cred că sunt șanse foarte mari să intrăm în contact cu o civilizație extraterestră”

Michio Kaku, faimosul om de stiinta american de la Universitatea City College din New York, …