Tuesday , October 4 2022

Implant cerebral pentru resuscitarea memoriei

creier

Defense Advanced Research Projects Agency (DARPA), agenția de cercetare a armatei americane, celebră în special pentru roboții săi cu alură de Terminator, caută parteneri comerciali pentru un proiect denumit RAM (Restoring Active Memory), în vederea ‘restaurării memoriei active’, notează publicația franceză Le Nouvel Observateur.

Agenția este pe cale să dezvolte noi metode de analiză și de decodare a semnalelor neuronale, pentru a înțelege în ce mod stimularea neuronală ar putea fi aplicată la recuperarea memoriei unui individ care a suferit o leziune cerebrală.

Potrivit DARPA, între 2000 și mijlocul anului 2012, armata americană a recenzat circa 250.000 de leziuni cerebrale traumatice. Acest tip de leziune induce frecvent o disfuncționalitate a memoriei, care presupune atât capacitatea de a recupera amintiri formate înainte de traumatism (amnezie), cât și capacitatea de a reține altele noi. În alți termeni, probleme de memorie post-traumatice. Astfel, obiectivul DARPA este de a crea un implant cerebral care să permită stimularea neuronilor într-un mod care să reducă sau chiar să anihileze aceste probleme de memorie.

O altă aplicare a acestui dispozitiv ar putea-o constitui stimularea anumitor regiuni ale creierului în timpul antrenamentelor soldaților, pentru a le permite acestora să asimileze rapid noile competențe și să-și gestioneze mai bine reacțiile (reflexele, frica, etc.). Recentele progrese în domeniul neurologiei au permis elucidarea mecanismelor neurobiologice subdiacente procesului de învățare și utilizarea cunoștințelor și competențelor.

Programul înglobează dezvoltarea modelelor complexe de amintiri și exportarea distincțiilor neurobiologice și comportamentale dintre o memorie ajutată de un dispozitiv implantabil și învățarea sau antrenamentul realizat pe căi naturale.

Printre candidații la parteneriatul căutat de DARPA figurează între altele societatea Medtronic, cunoscută pentru a fi dezvoltat un implant de stimulare cerebrală profundă, care corectează într-un mod aproape miraculos efectele bolii Parkinson. Pentru că, în pofida faptului că inovația avută în vedere de agenția americană poate crea îngrijorări în ceea ce privește efectele pe care le-ar avea asupra aspectului comportamental al soldaților, ea ar putea, de asemenea, să aibă repercusiuni interesante asupra bolilor neuronale, cum este și boala Alzheimer, subliniază Le Nouvel Observateur.

 

 

Vezi si

Depresia și diabetul zaharat

Asocierea sindromului depresiv la o boală cronică cum este diabetul are implicații clinice și socio-profesionale …