Saturday , February 4 2023

Imaginea saptamanii, de la NASA: Tinerii munţi de gheaţă de pe Pluto

pluto-inima

Una dintre primele fotografii de detaliu ale suprafeței planetei pitice Pluto, realizate de sonda New Horizons cu ocazia survolului de marți, dezvăluie în apropierea ecuatorului acestui corp cosmic un lanț de munți tineri cu înălțimea de 3.500 de metri, informează NASA.

Conform specialiștilor, acești munți au început să se formeze probabil în urmă cu cel mult 100 de milioane de ani, fiind foarte tineri prin comparație cu vârsta sistemului solar – 4,6 miliarde de ani. În plus, procesul de formare a acestor munți ar putea să fie încă în derulare, conform lui Jeff Moore, de la Centrul de Cercetare Ames al NASA din Moffet Field, California, liderul echipei care se ocupă de analiza geologică și geofizică a imaginilor obținute de New Horizons.

munti plutoJeff Moore a explicat că un prim indiciu al tinereții acestor munți este reprezentat de absența craterelor din regiune. ‘Este una dintre cele mai tinere suprafețe observate în sistemul nostru solar”, a subliniat Moore.

Modul de formare a acestui lanț muntos este încă necunoscut. Spre deosebire de lunile înghețate ale planetelor gazoase din sistemul nostru solar, Pluto nu este încălzit de interacțiunile gravitaționale cu astfel de planete gigantice.

‘Acest lucru ne poate face să reevaluăm cauzele posibile ale activităților geologice de pe aceste luni înghețate”, conform lui John Spencer, de la Southwest Research Institute din Boulder, Colorado, membru al echipei de geologi coordonate de Jeff Moore.

Acești munți sunt formați probabil din apă înghețată. Deși suprafața acestui planetoid este acoperită în mare parte din gheață de metan și azot, aceste substanțe înghețate nu sunt suficient de dure pentru a ridica munți. Cel mai probabil apa înghețată a creat aceste vârfuri muntoase. “La temperaturile de pe Pluto (între—243 și—218 grade Celsius) apa înghețată are consistența rocilor”, conform unui al membru al echipei, Bill McKinnon de la Universitatea Washington din St. Louis.

Această imagine de detaliu a fost obținută cu aproximativ 90 de minute înainte de punctul de maximă apropiere al sondei New Horizons față de Pluto, de la distanța de 77.000 de kilometri.

 

 

Vezi si

Dr. Cobuz: Relația sănătate – boală

Starea de bine, așa cum o definește Organizația Mondială a Sănătății nu este condiționată doar …