Tuesday , November 29 2022

HOBBIŢII AU EXISTAT. Aveau 25 de kg şi un creier cât o portocala

hobbit

Oamenii de ştiinţă au descoperit faptul că hobbiţii, persoanje fictive din celebra serie “Stăpânul Inelelor”, chiar au existat, ele fiind primele creaturi care au mers în picioare. Cu toate acestea, aveau dimensiuni reduse, fiind înalţi cât un copil de trei ani. Mai mult, Homo floresiensis cântărea doar 25 de kilograme şi aveau creierul cât o portocală.

Cercetătorii japonezi au descoperit că o serie de strămoşi ai omului modern care au trăiat aum zeci de mii de ani în Indonezia, au evoluat din prima specie umană care a mers în două picioare, potrivit Daily Mail.

Ei aveau un creier mai mic decât o portocală, măsurând doar 426 de centimetri cubi, fiind de trei ori mai mic decât cel din prezent. De asemenea, capul era foarte mic, cât un grapefruit. Vorbind de înăţime, aceasta nu depăşea câţiva zeci de centimetri, fiind egală cu înălţimea unui copil de trei ani. Homo floresiensis cântărea doar 25 de kilograme, fiind asemănători personajelor fictive din seria Stăpânul Inelelor.

Rămăşiţele lor au fost descoperite în urmă cu zece ani într-o peşteră din estul insulelor Bali, la jumătatea distanţei dintre Asia şi Australia, dar cercetătorii nu au putut să determine cât de mare era creierul lor. În prezent, în urma unor cercetări, s-a descoperit că ei erau varianta pitică a Homo erectus, care, potrivit specialiştilor, au fost primii oameni care au mers în două picioare şi au evoluat acum două milioane de ani în Africa. Ulterior, ei s-au răspândit pe teritorii extinse, din Turcia până în China.

“Noul model arată că, contrar aşteptărilor noastre, este posibil ca mulţi Homo erectus să fi migrat în insulele Java şi să fi evoluat în Homo floresiensis di cauza nanismului marcant al insulei. Evoluţia speciei Homo este caracterizată de creşterea în mărime a creierului şi a corpului, dar Homo Floresiensis a arătat că aceste caractere umane sunt deosebit de flexibile. Ei au evoluat în direcţia opusă din cauza circumstanţelor”, a declarat doctorul Yousuke Kaifu, membru al Muzeului Naţional pentru Natură şi Ştiinţă din Tokyo.

Cu toate că existau şopârle uriaşe şi păsări mari, pe insula respectivă nu existau prădători care ar fi putut să le pună în pericol viaţa, ceea ce înseamnă că nu aveau nevoie de un creier mare pentru supraviţuire. Cu toate că erau mici, ei reuşeau să omoare cu pietre un stegodont de 400 de kilograme şi foloseau diferite unelte din piatră, cunoscând secretul focului.

rtv.net

Vezi si

Diabetul zaharat și somnul

Somnul reprezintă aproximativ 30% din viața unei persoane. Durata medie de somn pentru o persoană …