Tuesday , June 25 2024

Hidratarea deficitară e legată de îmbătrânirea timpurie și de bolile cronice

O hidratare deficitară poate fi legată de îmbătrânirea timpurie și de bolile cronice, relevă un studiu de 25 de ani al Institutului Național de Sănătate din SUA, citat de NBC News.

Adulții care nu sunt suficient de hidratați ar putea îmbătrâni mai repede, se pot confrunta cu un risc mai mare de boli cronice și ar avea mai multe șanse să moară mai devreme decât cei care se hidratează bine, potrivit unui nou studiu al National Institutes of Health, prezentat de Mediafax.

Rezultatele se bazează pe date colectate pe parcursul a 25 de ani de la peste 11.000 de adulți din SUA. Participanții au participat la primele vizite medicale la vârste cuprinse între 45 și 66 de ani, apoi au revenit pentru controale de monitorizare până la vârste cuprinse între 70 și 90 de ani.

Cercetătorii au analizat nivelurile de sodiu din sângele participanților ca indicator al hidratării, deoarece concentrațiile mai mari sunt un semn că, cel mai probabil, aceștia nu consumau suficiente lichide. Cercetătorii au constatat că participanții cu niveluri ridicate de sodiu în sânge au îmbătrânit fiziologic mai repede decât cei cu niveluri mai scăzute, ceea ce s-a reflectat în markerii de sănătate asociați cu îmbătrânirea, cum ar fi tensiunea arterială ridicată, colesterolul și glicemia.

Toți participanții la studiu aveau concentrații de sodiu în sânge considerate a fi în limitele normale: între 135 și 146 milimoli pe litru. Dar concluziile au sugerat că persoanele cu niveluri la capătul superior al acestui interval normal – peste 144 milimoli pe litru – aveau cu 50% mai multe șanse să prezinte semne de îmbătrânire fizică peste ceea ce ar fi fost de așteptat pentru anii lor, în comparație cu persoanele cu niveluri mai scăzute de sodiu în sânge. De asemenea, acestea aveau un risc de deces prematur cu aproximativ 20% mai mare.

Chiar și persoanele cu niveluri de sodiu în sânge de peste 142 milimoli pe litru prezentau riscuri ridicate de a dezvolta anumite boli cronice, inclusiv insuficiență cardiacă, accident vascular cerebral, boli pulmonare cronice, diabet și demență, a constatat studiul.

„Riscul de a dezvolta aceste boli crește pe măsură ce îmbătrânim și acumulăm daune în diverse țesuturi din organism”, a declarat unul dintre autorii studiului, Natalia Dmitrieva, cercetător la Institutul Național pentru Inimă, Plămâni și Sânge din cadrul NIH.

Cercetările anterioare ale lui Dmitrieva au constatat în mod similar că un nivel mai ridicat de sodiu în sânge poate fi un factor de risc pentru insuficiența cardiacă.

La fel cum activitatea fizică regulată și o alimentație adecvată sunt considerate parte a unui stil de viață sănătos, a spus ea, „dovezile emergente din studiile noastre și din alte studii indică faptul că adăugarea unei bune hidratări constante la aceste alegeri de stil de viață sănătos poate încetini și mai mult procesul de îmbătrânire”.

Dar autorii studiului au avertizat că sunt necesare mai multe cercetări pentru a determina dacă o bună hidratare poate ajuta la încetinirea îmbătrânirii, la prevenirea bolilor sau poate duce la o viață mai lungă.

Relația dintre consumul de lichide și bolile cronice legate de vârstă rămâne „foarte speculativă”, a declarat dr. Lawrence Appel, directorul Centrului Welch pentru Prevenire, Epidemiologie și Cercetare Clinică de la Universitatea Johns Hopkins.

Studiul NIH „nu dovedește că dacă se bea mai multă apă se vor preveni bolile cronice”, a spus el.

Appel a spus că oamenii ar avea probabil nevoie de niveluri mult mai ridicate de sodiu în sânge (150 de milimoli pe litru sau mai mult – tipul de deshidratare pe care cineva l-ar putea experimenta în timpul unui val de căldură extremă) pentru a vedea rezultate negative pentru sănătate ca urmare a acestui lucru.

El a avertizat, de asemenea, că mulți factori, în afară de hidratare, pot influența nivelul de sodiu din sânge al unei persoane, cum ar fi administrarea de diuretice, cunoscute și sub numele de pastile de apă, pentru hipertensiune arterială. Unele persoane cu probleme neurologice sau alte dizabilități pot avea, de asemenea, niveluri de sodiu în sânge mai mari decât media, a declarat într-un e-mail dr. Mitchell Rosner, președintele Departamentului de Medicină al Universității din Virginia.

Menținerea hidratării are beneficii cunoscute pentru sănătate. Aceasta poate ajuta oamenii să se ferească de durerile articulare și să mențină temperatura normală a corpului și poate preveni constipația sau pietrele la rinichi, potrivit Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor.

Asher Rosinger, directorul Water, Health and Nutrition Lab de la Penn State College of Health and Human Development, a declarat că este mai probabil ca deshidratarea cronică să accelereze procesul de îmbătrânire decât ca o bună hidratare să ajute la încetinirea acestuia.

O hidratare adecvată „va asigura că rinichii funcționează corect și că nu se exercită un stres suplimentar asupra organismului din punct de vedere fiziologic”, a declarat acesta într-un e-mail.

Dacă o persoană nu bea suficientă apă și consumă în schimb băuturi îndulcite cu zahăr, a adăugat Rosinger, riscul de probleme cognitive, infecții ale tractului urinar, pietre la rinichi și leziuni renale crește.

Academiile Naționale de Medicină recomandă șase până la nouă pahare de 8 uncii de lichid pe zi pentru femei și opt până la 12 pentru bărbați. Dmitrieva a spus că aceste recomandări sunt ideale pentru o persoană obișnuită, iar Rosner a considerat, de asemenea, că orientările sunt rezonabile. Însă ambii experți au remarcat că oamenii au nevoi diferite de hidratare în funcție de nivelul de activitate și de mediul exterior.

Appel, între timp, a declarat că recomandarea tradițională de a bea aproximativ opt pahare de apă pe zi „nu se bazează cu adevărat pe nicio dovadă științifică”. Cercetările sale au constatat că comportamentul normal de băut al oamenilor duce de obicei la o hidratare adecvată.

„Deshidratarea în rândul populației generale nu este pur și simplu o problemă comună”, a spus el.

Adultul mediu din SUA bea mai mult de cinci pahare de apă pe zi, potrivit CDC. Legumele și fructele cu un conținut ridicat de apă, cum ar fi pepenele roșu, țelina și castraveții, pot ajuta, de asemenea, la hidratare. Dmitrieva a spus că și seltzerul și ceaiul neîndulcit asigură o bună hidratare.

După cum a spus Rosner, „apa este pur și simplu cea mai bună, dar alte băuturi sunt bune cu moderație”. (Mediafax)

Vezi si

Fitness și alimentație

Majoritatea persoanelor în ziua de astăzi practică exercițiile fizice pentru a se păstra în formă …