Thursday , April 25 2024

“Generatia Zero”: sa traiesti eliberat de obiecte

“trei tricouri, trei pantaloni, trei rochii, trei perechi de pantofi, iar tot restul de care am nevoie, muzic\, film, fotografii, scrisori, amintiri, noti]e, se afla în iPhone-ul meu, în iPod [i pe laptop-ul meu.”

Mai pu]in înseamna mai mult. Sa scazi entru a ad\uga. Sa u[urezi pentru a te elibera: acestea sunt sloganurile noului minimalism, care nu este o mi[care artistica sau literar\, ci o filosofie de via]\. Adep]ii ei se autodefinesc “Genera]ia Zero”: zero ca num\r de lucruri, obiecte, bagaje cu care aspira s\-[i înconjoare existen]a. Fenomenul prive[te mai ales tinerii crescu]i cu Internetul, noteaza ziarul La Repubblica în edi]ia de mar]i.

Obiectivul este sa pui tot ce ai într-o valiz\, eliminând superfluul pentru a te concentra pe esen]ial. Nu în numele unei alegeri ascetice [i cu atât mai pu]in ideologice sau religioase, ci pentru a descoperi ca în aceasta frugalitate se afla cheia fericirii.

“Cultul pu]inului”, cum îl numesc unii, a înflorit pe cele doua maluri ale Atlanticului, între New York [i Londra, contaminând ulterior restul Occidentului. De abia acum dobânde[te însa dimensiuni universale.

“Cred ca este efectul recesiunii globale, criza economica ne determina sa reconsider\m modul în care tr\im [i în care cheltuim timpul [i banii”, spune Jessica Dang, o britanica de 19 ani de origine vietnamez\, care scrie un blog, minimalstudent. com, asupra acestui fenomen, [i care m\rturise[te ca are în dulap “trei tricouri, trei pantaloni, trei rochii, trei perechi de pantofi, iar tot restul de care am nevoie, muzic\, film, fotografii, scrisori, amintiri, noti]e, se afla în iPhone-ul meu, în iPod [i pe laptop-ul meu.”

Sau poate cotitura minimalista înseamna o revenire la “A fi bate a avea”, potrivit vechii înv\]\turi a lui Fromm.
Exista nenum\rate c\r]i pe acest subiect: “The joy of less: a minimalist living guide” (Bucuria pu]inului: un ghid pentru via]a minimalist\); “The 100 thing challenge: how I got rid of almost everything, remade my life and regained my soul” (Provocarea celor 100 de obiecte: cum m-am debarasat de aproape toate, mi-am reconstruit via]a [i mi-am reg\sit sufletul); “The art of being minimalist: how to stop consuming and start living” (Arta de a fi minimalist: cum sa încetezi sa mai consumi [i sa începi sa tr\ie[ti).

Mark Zuckerberg, 26 de ani, fondatorul multimilionar al “Facebook”, citeaza minimalismul drept unul dintre interesele sale. Michael Bloomberg, primarul miliardar al New Yorkului, a recunoscut ca are doar doua perechi de mocasini. Pictorul Lucien Freud, nepotul lui Sigmund, are în garderoba sa doar o jum\tate de duzina de c\m\[i, toate de aceea[i culoare. [i personajul interpretat de George Clooney în “Up in the Air” tr\ie[te în mod similar. De ce? Deoarece “less is more”.

De la budi[ti la beatniks, [i în alte epoci s-a ajuns la acelea[i concluzii. Noutatea este ca actuala tendin]a grupeaza persoane cu idei politice, situa]ie economic\, origine sociala total diferite. Au în comun trei elemente. Unul este vârsta, din certificat sau comportamental\: este mai u[or sa tr\ie[ti cu pu]in bagaj daca nu ai copii, sau daca copiii au plecat deja de acas\. Pe scurt, este o alegere tinereasc\: “generatia zero” nu este o ]ara (mintal\) pentru b\trâni. Al doilea este tehnologia. Computerele, telefoanele inteligente, iPad-urile permit eliminarea c\r]ilor, CD-urilor, DVD-urilor, le ai mereu cu tine în format digital. Al treilea element este mobilitatea. A avea pu]ine lucruri î]i permite sa te deplasezi mai repede [i mai u[or. Sa schimbi casa, locul de munc\, ora[ul, ]ara, este mai pu]in stresant daca c\l\tore[ti cu bagaj pu]in. Dar ce se întâmpla cu ata[amentul sentimental fa]a de lucruri? “Nu este nevoie sa renun]i la el. E suficient sa faci o selec]ie mai nemiloas\. În loc de 100 de lucruri, p\strezi 5, iar acestea sunt cu adev\rat sentimentele, amintirile, identitatea ta.”, spune Alec Farmer, designer, 22 de ani, din Derby, Anglia.

Pentru a face alegeri similare, trebuie sa fi crescut însa în societatea de consum, nu sa provii din imigran]i care nu au avut nimic. Dar în condi]iile potrivite, “less is more” poate deveni o adev\rata revolu]ie. “Vrem totul,” strigau p\rin]ii acestor tineri în 1968 [i 1977. “Noi nu vrem nimic,” r\spund cei din “Genera]ia Zero”.

Vezi si

1,5 miliarde de oameni din întreaga lume suferă de dureri cronice

Peste 1,5 miliarde de oameni din lume suferă de dureri cronice, o problemă globală cu …