Monday , May 13 2024

Fructele si legumele, arme eficiente contra depresiei

Fructele [i legumele, consumate în cantit\]i mari, reprezint\ arme eficiente contra depresiei, fiind asociate cu starea de bun\ dispozi]ie [i cu un risc mai mic de apari]ie a demen]ei, informeaz\ lefigaro.fr.
De[i se [tie de mult\ vreme c\ prin consumarea a cel pu]in cinci por]ii de fructe [i legume pe zi organismul lupt\ eficient contra multor boli, pu]ine studii [tiin]ifice au tratat rela]ia dintre alimenta]ie, buna dispozi]ie [i s\n\tatea mintal\. Rezultatul unui studiu recent este surprinz\tor: pentru a avea o stare de bun\ dispozi]ie [i o bun\ s\n\tate mintal\, sunt recomandate nu cinci por]ii de fructe [i legume pe zi, ci mai degrab\ [apte sau chiar opt por]ii.
Acest studiu britanic, realizat de cercet\torii de la Universitatea Warwick, a fost efectuat pe un e[antion de 80.000 de persoane alese la întâmplare. Analiza mai multor studii realizate în Marea Britanie a necesitat mai multe metode matematice [i statistice pentru a interpreta r\spunsurile oferite de participan]i la un chestionar foarte detaliat despre obiceiurile alimentare, starea lor de s\n\tate, senza]ia de bun\ dispozi]ie sau, eventual, de depresie.
În ceea ce prive[te senza]ia de bun\ dispozi]ie [i s\n\tatea mintal\, cercet\torii au remarcat o leg\tur\ puternic\ a acestor doi factori cu cantitatea consumat\ de fructe [i legume, indiferent de prezen]a sau de absen]a celorlal]i factori demografici, sociali [i economici.
“Efectul statistic generat de consumul ridicat de fructe [i legume a reprezentat o surpriz\”, a declarat medicul Sarah Steward Brown de la Universitatea Warwick, coordonatoarea studiului. “Regimul alimentar este foarte pu]in luat în calcul de studiile despre starea de bun\ dispozi]ie”, a ad\ugat ea.
Profesorul Pascale Barberger-Gateau de la unitatea Inserm 897 afirm\ la rândul s\u c\ “mai multe studii au ar\tat deja c\ un consum de fructe [i legume în cantit\]i importante este asociat cu un risc mai mic de apari]ie a demen]ei la persoanele în vârst\”.
Profesorul francez subliniaz\ îns\ faptul c\ “prea pu]ine studii s-au interesat de impactul pe care îl are regimul alimentar în timpul copil\riei sau la mijlocul vie]ii. Astfel, anumite studii au ajuns la concluzia c\ un copil hr\nit cu multe fructe [i legume, dar [i cu alimente g\tite în cas\, avea, la vârsta de patru ani, un coeficient de inteligen]\ mediu, un coeficient verbal [i capacit\]i de memorare mai mari decât cele ale copiilor cu alte regimuri alimentare”.

Vezi si

Primul om din lume care a primit un rinichi de la un porc modificat genetic a murit la 2 luni de la operație

Primul pacient din lume căruia medicii i-au transplantat un rinichi de porc modificat genetic a …