Saturday , April 20 2024

Filmele triste pot duce la recidiva depresiei

Cercetatorii de la Universitatea din Toronto au folosit imagistica prin rezonanta magnetica functionala pentru a studia creierul a 16 persoane care au incheiat cu succes tratamente pentru tulburarea depresiva majora si al 16 indivizi care nu fusesera deprimati. Au observat ca regiunile cerebrale activate atunci cand fostii depresivi urmareau un film trist indicau daca pacientii mai aveau nevoie de tratament.
Cercetarea a ar\tat c\ creierul oamenilor care recad în depresie difer\ de cel al fo[tilor depresivi care î[i men]in recuperarea în urma tratamentului. Subiec]ii care s-au sim]it tri[ti în timp ce urm\reau filme menite s\ induc\ acest efect au prezentat activitate în regiunile frontale [i mediane ale creierului asociate cu g`nditul [i reflectatul, fenomen tradus într-un risc mai ridicat de recidiv\ a depresiei în decurs de 18 luni. Indivizii mai pu]in predispu[i (cu 35%, mai exact) la aceast\ recidiv\ au prezentat activitate în regiunile laterale ale creierului.
Rezultatele indic\ faptul c\ primii au internalizat triste]ea, în timp ce subiec]ii care [i-au p\strat recuperarea percepeau filmele mai mult ca pe ni[te experien]e senzoriale. Chiar dac\ unii oameni î[i revin din depresie, ei pot fi în continuare vulnerabili [i supu[i riscurilor recidivei dac\ experimenteaz\ triste]e, iar cheia evit\rii rec\derii în depresiei st\ în modul în care gestioneaz\ aceste dispozi]ii de scurt\ durat\. O cercetare de o mai mare amploare, cred oamenii de [tiin]\ canadieni, le-ar putea asigura psihologilor [i psihiatrilor instrumente mai eficiente pentru tratarea depresiei. (totb.ro)

Vezi si

Femeile singure mănâncă mai mult și mai prost. Cum le îndeamnă creierul spre alegeri nesănătoase

Un studiu recent realizat de UCLA Health din Los Angeles a scos la iveală o …