Monday , July 22 2024

Femeile cu profesii stresante prezinta un risc cardiovascular cu 40% mai mare

Femeile cu profesii stresante prezint\ un risc cu 40% mai mare de a suferi un atac de cord, un atac cerebral sau de a fi operate pentru deblocarea unei artere obturate, comparativ cu cele ale c\ror profesii genereaz\ mai pu]in stres [i mai multe satisfac]ii, potrivit unui studiu citat de AFP.

Acest studiu a fost realizat de cercet\torii americani de la Brigham and Women’s Hospital din Boston [i de la Universitatea Harvard [i a fost finan]at de National Institutes of Health (NIH). Cercet\torii au analizat maniera în care stresul de la locul de munc\ a afectat 17.415 femei, aflate într-o bun\ stare de s\n\tate, care au fost monitorizate timp de peste 10 ani.

Potrivit studiului, activit\]ile foarte stresante [i pu]in satisf\c\toare cresc riscul de atac de cord cu 88% [i cu 43% riscul de a suferi un pontaj coronarian sau o alt\ interven]ie ce vizeaz\ deblocarea unei artere.

În plus, sentimentul de nesiguran]\ în ceea ce prive[te p\strarea locului de munc\ a fost asociat cu intensificarea factorilor de risc cardiovascular, precum hipertensiunea, concentra]ia mare de colesterol [i obezitatea, au subliniat autorii acestui studiu, ale c\rui concluzii au fost prezentate în cadrul conferin]ei anuale organizate de American Heart Association weekendul trecut la Chicago.

Studiul nu a eviden]iat îns\ o leg\tur\ direct\ între teama pierderii locului de munc\ [i riscul crescut de atac de cord, atac cerebral [i deces.

Un loc de munc\ stresant este definit, potrivit autorilor studiului, ca un loc de munc\ ce presupune foarte multe exigen]e [i al c\rui ocupant de]ine un nivel de autoritate sc\zut sau chiar inexistent [i nu are posibilitatea de a-[i utiliza creativitatea.

Vezi si

Tinerii care consumă zilnic două pahare cu băuturi carbogazoase, de două ori mai expuși cancerului

Tinerii care consumă două pahare cu băuturi carbogazoase în fiecare zi ar putea fi de …