Saturday , April 20 2024

Expiratia ofera multe date despre bolile de care suferim

respiratie

Fiecare om aruncă în aerul înconjurător, atunci când expiră, o combinaţie de molecule care îi este proprie. Descoperirea unei echipe de cercetători elveţieni ar putea permite o mai bună diagnosticare şi tratarea mai eficientă a unor boli, scrie lefigaro.fr.

După amprentele digitale, voce şi retină, expiraţia ar putea fi utilă în aflarea unor date despre oameni. Cel puţin aşa se spune în concluziile unui studiu desfăşurat la Şcoala politehnică federală din Zurich (EPFZ) şi publicat recent în revista PLOS One. Cercetătorii elveţieni arată că expiraţia este specifică fiecărui individ, putând constitui un mijloc preţios de îmbunătăţire a diagnosticelor medicale.

Funcţionând, organismul produce molecule, metaboliţi a căror doză (din sânge, urină sau salivă) oferă informaţii despre starea de sănătate. Aerul expirat, ca şi celelalte fluide biologice, conţine numeroşi metaboliţi. Autorii studiului arată că ‘expiraţia nu este încă folosită ca rutină în bilanţul biologic’, cel puţin în medicina occidentală, deoarece în medicina tradiţională chineză analiza expiraţiei face parte din bilanţul realizat de medic înainte să pună diagnosticul.

Convinşi că analiza aerului expirat, rapidă şi non-invazivă, poate deveni un important element de diagnostic în procesul de tratare a pacienţilor, oamenii de ştiinţă elveţieni au vrut să determine caracteristicile chimice ale expiraţiei. Experimentul a constat în analizarea cu un spectrometru a masei de aer expirat de 11 voluntari, de mai multe ori în două săptămâni, pentru a pune în evidenţă caracteristicile care puteau diferi la în funcţie de persoane, dar şi la acelaşi om în momente diferite.

Analizele au arătat că spectrul produs de fiecare expiraţie – substanţele conţinute şi concentraţia lor – este propriu fiecărui om. ‘Fiecare om are o semnătură chimică, stabilă de-a lungul timpului, dar detectarea anumitor metaboliţi diferă în funcţie de momentul măsurării, de consumul de cafea sau tutun’, spune în Le Figaro renato Zenobi, profesor la EPFZ şi şef al studiului. Această variabilitate exclude utilizarea expiraţiei ca mijloc de identificare a unei persoane – ca şi cu ajutorul amprentelor digitale – , dar deschide perspective medicale interesante. Unele boli, aflate chiar la început, pot modifica metaboliţii produşi de corp, fiind astfel detectabile prin analizarea aerului expirat. ‘Mai multe studii au arătat că anumiţi câini, special antrenaţi, au putut identifica, mirosindu-le expiraţia, pacienţi atinşi de cancer. Scopul nostru este dezvoltarea unui demers similar, însă pe baze ştiinţifice mai solide şi cu o mai bună fiabilitate’, a adăugat pr Zenobi.

EPFZ colaborează deja cu secţia de pneumologie a spitalului din Zurich, iar primele rezultate sunt încurajatoare, potrivit pr Zenobi: ‘Tehnica noastră a permis diferenţierea pacienţilor cu bronho-pneumopatie cronică obstructivă de persoanele sănătoase.

Vezi si

Femeile singure mănâncă mai mult și mai prost. Cum le îndeamnă creierul spre alegeri nesănătoase

Un studiu recent realizat de UCLA Health din Los Angeles a scos la iveală o …