Friday , March 29 2024

Experții români, în cursa pentru cercetarea planetelor Marte și Jupiter

nanosat

România va produce doi nanosateliţi proiectaţi pentru cercetarea atmosferei superioare a Pământului. Românii vor colabora cu experţii de la Agenţia Spaţială Europeană şi este alături de ţări ca Japonia, Germania şi Italia în acest proiect al creării unei „constelaţii“ de nanosateliţi.

România va produce cei doi nanosateliţi la Institutul de Ştiinţe Spaţiale de la Măgurele, iar aceştia vor fi integraţi într-o „echipă” de alţi 48 care vor fi construiţi de mai multe ţări implicate în acest proiect. Statele Unite ale Americii, Japonia, Germania şi Italia sunt parteneri în program, iar finanţarea vine de la Agenţia Spaţială Europeană (ESA), notează „Ştirile TVR1″. Anunţul a fost făcut de către Mihnea Costoiu, ministrul delegat pentru Învăţământ Superior, Cercetare Ştiinţifică şi Dezvoltare Tehnologică, scrie adevarul.ro.

„La finalul acestei întâlniri între NASA şi Ministerul Educaţiei, respectiv ROSA (Agenţia Spaţială Română) s-a stabilit colaborarea în proiecte de explorare interplanetară în domeniul nanosateliţilor. Alături de Statele Unite, Japonia, Germania şi Italia, România va avea doi nanosatelţi în noua constelaţie de 50 de nanosateliţi care vor fi lansaţi la nivel mondial. Este extrem de importantă pentru noi participarea la acest exerciţiu”, a afirmat Costoiu. El a mai spus că NASA şi-a anunţat disponibilitatea de a susţine România în proiecte viitoare, atât cu specialişti, cât şi cu experienţă.

„Curând după această vizită am avut confirmarea din partea administratorului NASA, generalul Charles Bolden, că va vizita România în acest an pentru prezentarea oportunităţilor cercetării spaţiale tinerilor şi companiilor din România”, a mai spus Costoiu. Mai mult, experţii români vor participa la noile misiuni de explorare a Lunii, la misiunile de explorare a planetei Marte şi a planetei Jupiter.

Vezi si

Dr. Cobuz: Alimentația în post

Dacă pornim de la explicația cuprinsă în DEX- postul reprezintă interdicția de a mânca unele …