Expert britanic: Vaccinul nu va opri coronavirusul. Boala va circula si va fi endemica

reportersite
20 octombrie 2020, 12:54

Este „puțin probabil” ca un vaccin împotriva noului coronavirus să oprească complet infecțiile, iar boala s-ar putea să nu dispară niciodată, potrivit consilierului științific șef al guvernului britanic, Patrick Vallance, citat de Sky News.

El a explicat că variola a fost singura boală care a fost vreodată complet eradicată și că, în viitor, Covid-19 ar putea fi tratată în mod similar cu gripa sezonieră.

„Cred că este puțin probabil să avem un vaccin care să oprească complet infecția. Este probabil ca această boală să circule și să fie endemică. Estimarea mea – și cred că asta este punctul de vedere al multor oameni – este că acesta va fi rezultatul probabil”, a declarat Patrick Vallance luni, în fața Comitetului pentru Strategia de Securitate Națională.

Definiția medicală a endemiei descrie o boală care este prezentă constant.

„În mod clar, pe măsură ce managementul devine mai bun, pe măsură ce vaccinarea va reduce șansele de infecție și severitatea bolii – sau oricare ar fi profilul vaccinurilor, Covid-19 va începe apoi să semene mai mult cu gripa sezonieră decât cu orice altceva. Și poate că aceasta este direcția în care mergem”, a adăugat expertul.

Patrick Vallance este de părere că că sunt șanse mici ca un vaccin împotriva COVID-19 să fie disponibil pentru „orice fel de utilizare comunitară pe scară largă” înainte de primăvara anului viitor.

Citeste continuarea pe stirileprotv.ro