Thursday , April 25 2024

Experimentul de fuziune care va revolutiona lumea

laborator

Atunci când urmaşii noştri vor privi în trecut spre anul 2013, este posibil ca evenimentele ce au avut loc la Lawrence Livermore National Laboratory în SUA să fie cele ce rămân consemnate în istorie.

Cercetătorii din cadrul laboratorului aflat în California au atins o reuşită fără precedent în istoria fuziunii nucleare, trecând de o bornă crucială. BBC News relatează că, pentru prima dată în istorie, o reacţie de fuziune a produs mai multă energie decât a consumat, scrie descopera.ro.

Folosirea fuziunii – procesul care alimentează Soarele – pentru a obţine energie electrică ar putea oferi omenirii o sursă nelimitată şi necostisitoare de energie. Pentru a reuşi acest lucru, însă, este nevoie ca centralele de energie pe bază de fuziune să producă mai multă energie decât consumă, ceea ce a fost dificil de realizat.

Oamenii de ştiinţă de la National Ignition Facility (NIF) din SUA au folosit 192 de fascicule ale celui mai puternic laser din lume pentru a încălzi şi comprima o bucată mică de combustibil de hidrogen până la punctul în care au loc reacţii de fuziune nucleară.

BBC a aflat că, în cadrul unui experiment ce a avut loc la finalul lunii septembrie, cantitatea de energie eliberată prin reacţia de fuziune a depăşit cantitatea de energie absorbită de combustibil – fiind pentru prima dată când acest lucru este reuşit într-un laborator dedicat fuziunii.

Reuşita nu atinge obiectivul laboratorului, acela de „aprindere”, în care fuziunea nucleară generează la fel de multă energie pe cât oferă laserele. Acest lucru se datoreaază „ineficienţelor” înregistrate în diferite părţi ale sistemului, ineficienţe ce fac ca nu toată energia generată de laser să ajungă la combustibilul de hidrogen.

Totuşi, reuşita a fost descrisă drept „cel mai important pas realizat în istoria fuziunii nucleare” în ultimii ani, demonstrând că NIF se află pe drumul cel bun înspre atingerea obiectivului dorit: aprindere şi fuziune de sine stătătoare.

Vezi si

1,5 miliarde de oameni din întreaga lume suferă de dureri cronice

Peste 1,5 miliarde de oameni din lume suferă de dureri cronice, o problemă globală cu …