Thursday , March 28 2024

Este gelul dezinfectant mai eficient decît spălatul pe mâini?

Gelul dezinfectant este un articol din ce în ce mai cerut, în încercarea oamenilor de a se proteja de Covid-19, dar este acesta mai eficient decât apa și săpunul?

Gelul dezinfectant nu este nou. În 1966, Lupe Hernandez, o asistentă studentă din Bakersfield, California, a brevetat un gel pe bază de alcool pentru curățatul mâinilor în absența instalațiilor de spălare a mâinilor. Dar produsul a devenit popular abia în 2009, când a izbucnit pandemia de gripă porcină H1N1. În acel an, vânzările de geluri și șervețele antibacteriene au crescut cu peste 70% în șase luni. Până în 2010, micile sticluțe s-au răspândit peste tot – Din magazine în aeroporturi și până la comercianții online.

Experții în igienă spun că pentru a ucide majoritatea virusurilor, un gel de mîini trebuie să conțină cel puțin 60% alcool (majoritatea conțin 60-95%). Pentru cei cu piele sensibilă, există acum opțiuni care nu conțin alcool. Timp de zeci de ani, au existat și versiuni realizate cu un alt agent antibacterian puternic, triclosanul. Dar cercetările au descoperit că triclosanul poate afecta sistemul endocrin al organismului, iar Administrația SUA pentru Alimente și Droguri a interzis utilizarea sa în produsele de igienă la sfârșitul anului 2017.

Sally Bloomfield, profesor la London School of Igiene and Tropical Medicine, spune că virusurile sunt mult mai rezistente la dezinfectanți decât bacteriile. Din fericire, spune ea, coronavirusul are un înveliș pe care alcoolul îl poate ataca, eliminând astfel amenințarea. (Norovirusul și rinovirusul, în schimb, nu).

Dar elementul cheie este momentul în care este folosit dezinfectantul. Covid-19 este o boală nouă, așa că nimeni nu știe exact cum se răspândește. Conform autorităților, probabil se răspândește de la o persoană la alta prin fluidele eliminate prin tuse și este foarte puțin probabil să fie transmisă prin obiecte, pachete sau alimente.

Sfatul lui Bloomfield este să vă spălați pe mâini cu apă și săpun – sau, dacă acest lucru nu este posibil, să folosiți gel de mână – într-un „loc sigur”, acasă, la birou sau la locul de muncă, în tren sau în avion, de exemplu. Evitați să atingeți orice nu trebuie să atingeți și fiți atenți la ceea ce atingeți – cum ar fi mânerele ușilor și barele autobuzului – și dacă nu puteți spăla mâinile sau utilizați gel după intrarea în contact cu lucrurile, nu vă atingeți fața.

Cea mai bună opțiune sunt săpunul și apa. Conform unui studiu din anul 2019 realizat de Societatea Americană pentru Microbiologie, utilizarea apei și a săpunului pentru spălarea mâinilor este mai eficientă decât un strat de gel.

Săpunul are proprietăți antibacteriene ușoare, dar nu ucide virușii. Dar îndepărtează murdăria, astfel încât sfatul este spălarea temeinică a mâinilor, clătirea timp de 20 de secunde pentru eliminarea oricăror viruși, urmată de uscarea cu un prosop de unică folosință, folosit apoi pentru a opri robinetul.

Poate părea contra-intuitiv, dar un studiu publicat în revista medicală Mayo Clinic Proceedings din 2012 a concluzionat că, din punct de vedere al igienei prosoapele de hârtie sunt superioare uscătoarelor de aer. Acest lucru se datorează faptului că prosoapele usucă mâinile mai rapid și mai amănunțit decât o aparatele cu aer cald.

Nu trebuie făcut exces de gel bacterian. Un purtător de cuvânt al companiei de produse chimice Kao Corporation, citat de The Guardian, a spus că prea mult gel de mâini poate provoca iritații și sensibilitatea pielii, prin uscarea acesteia și eliminarea uleiurilor naturale, iar pielea deteriorată crește vulnerabilitatea la infecție. (Mediafax)

Vezi si

O companie din China vrea să producă o mașină zburătoare cu ajutorul unei tehnologii europene

O companie din China va încerca să producă o mașină zburătoare cu ajutorul unei tehnologii …