Sunday , February 5 2023

Efectele periculoase ale subestimării de sine

“Simplitatea conştientizează priceperea şi valoarea omului”. Teodor Dume

A fi conștient de calitățile și aptitudinile noastre este un factor indispensabil când încercăm să ne dăm seama dacă vom reuși sau nu să ducem la bun sfârșit anumite sarcini/proiecte.

Subestimarea de sine poate avea varii motive: începând de la o stimă de sine scăzută/neîncredere în propria persoană, până la anumite idei eronate care ne-au fost inoculate de către societate sau unele persoane.

În foarte multe cazuri, când anumiți indivizi nu reușesc să obțină ce și-au dorit pe plan profesional/personal, aceștia au tendința de a se “răzbuna” pe acele persoane din invidie sau gelozie, fapt ce aduce doar consecințe negative terților.

Subestimarea de sine ne poate pune în situații dificile indiferent de vârstă.

Problema la a nu fi conștient de capacitățile tale este faptul că din acest motiv există o posibilitate foarte mare să atragi persoane nepotrivite în viața ta, care te vor considera o “pradă ușoară”.

Nu este general valabil, dar este unul din riscurile la care te expui dacă te vezi la un nivel mai scăzut decât ești.

Persoanele care nu au reușit în viață ce și-au dorit sau din simplă nepăsare sau dezinteres pot dezvolta tendințe parazitare.

Bineînțeles, “ținta” aleasă va fi o persoană cu stimă de sine scăzută, care are o nevoie constantă de confirmare, care nu are prieteni adevărați și care NU ESTE CONȘTIENTĂ de abilitățile/capacitățile sale, din această cauză ajunge să își petreacă timpul cu anturajul nepotrivit.

O altă situație problematică dată de subestimarea capacităților noastre este că nu vom utiliza la maximum potențialul de care dispunem.

Avem norocul să trăim într-o perioadă care ne oferă multe avantaje în plan tehnologic, profesional, în care ne putem dezvolta abilitățile prin diverse cursuri de formare, internship-uri la companii etc

Când suntem conștienți de abilitățile noastre acest lucru ne conferă o stare de satisfacție și o senzație de împlinire dacă reușim să le fructificăm.

Indiferent care sunt abilitățile dumneavoastră, căutați variante să le aduceți la lumină și să găsiți acele medii în care puteți evolua.

Vă veți simți excelent în momentul în care veți practica acele activități care vă aduc bucurie și la cate vă pricepeți. Vă veți simți împlinit. (Raluca NICOLAE)

Vezi si

Dr. Cobuz: Relația sănătate – boală

Starea de bine, așa cum o definește Organizația Mondială a Sănătății nu este condiționată doar …