Wednesday , April 7 2021

E oficial: Virusul Zika se transmite pe cale sexuala

zika

In SUA s-a confirmat un caz de transmitere a virusului Zika, pe cale sexuala, de la om la om si nu prin intepatura unui tantar, ca pana acum.

Este vorba despre un barbat din Dallas, Texas, care ar fi fost infectat in urma unui act sexual, informeaza Centrul pentru Controlul Bolilor, conform BBC.

Persoana in cauza nu a calatorit in zonele “de risc”, insa partenera sa a fost recent in Venezuela.

Virusul Zika, transmis in mod normal de tantari, s-a raspandit cu repeziciune in ultima vreme in America Latina, determinand Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) sa il declare un pericol la nivel global. In SUA, Crucea Rosie a transmis donatorilor de sange care s-au intors din tari in care a fost depistat virusul sa astepte macar 28 de zile inainte de a dona din nou.

Doua cazuri de infectare cu Zika au fost depistate si in Australia, in ambele cazuri fiind vorba despre persoane din Sydney, intoarse recent din Caraibe. Si in Europa au fost depistate trei cazuri.

Brazilia este tara cea mai afectata de virus, aici fiind investigate 3.670 de cazuri de microencefalie la bebelusi, despre care se crede ca ar fi fost cauzate de virusul Zika. Desi se crede ca intre microencefalie si virusul transmis de tantari exista o legatura, aceasta nu a fost confirmata stiintific pentru moment. Vor mai trece circa 9 luni pana cand se va putea sti cu siguranta daca intre cele doua exista o legatura, a anuntat OMS.

Potrivit autoritatilor din Brazilia, s-au inregistrat si 76 de decese in urma microencefaliei, ori dupa nastere, ori chiar in perioada intrauterina.

In urma cu cateva zile, OMS a transmis ca virusul s-ar putea transmite si pe cale sexuala. Iata ca o confirmare a venit mai devreme decat se astepta toata lumea.

Pandemia a luat prin surprindere intreaga lume, multe intrebari ramanand fara raspuns. Ar putea fi vorba despre noul HV/SIDA? Expertii spun ca “nu”, pentru ca SIDA este incurabila si scurteaza viata considerabil, in lipsa unui tratament. Prin comparatie, Zika imbolnaveste pe termen scurt, simptomele, daca exista, sunt blande, virusul fiind periculos doar in cazul femeilor insarcinate.

Cazul din Texas nu e primul din acest stat. De la declansarea pandemiei, au fost inregistrate sapte cazuri, fiind vorba despre persoane intoarse din calatorii in strainatate. Barbatul din Dallas reprezinta primul caz in care nu e vorba despre o persoana care sa fi calatorit in zona de risc.

In continuare, cea mai sigura modalitate de a preveni infectarea cu virusul Zika este sa ne ferim de tantari si de intepaturile lor si sa nu avem contact sexual cu o persoana revenita recent dintr-o tara aflata in zona de risc, anunta autoritatile americane.

Transmiterea virusului pe cale sexuala a fost confirmata atat de autoritatile americane, cat si de ONU, care a comparat aceasta pandemie cu HIV/SIDA, specificand insa ca, din anumite puncte de vedere, aceasta este chiar mai rea, pentru ca au fost identificate pana acum doua cai de transmitere a virusului.

Cazul din Dallas nu e primul in care virusul a fost transmis pe aceasta cale. A mai existat unul in 2013, in Polinezia Franceza, anunta autoritatile americane.

In Brazilia, presedintele Dilma Rousseff a anuntat ca se incearca eradicarea speciei de tantari care raspandeste virusul, anuntand ca fonduri importante au fost alocate pentru acest program.

Vezi si

Celebrul fizician Michio Kaku: „În curând, cred că sunt șanse foarte mari să intrăm în contact cu o civilizație extraterestră”

Michio Kaku, faimosul om de stiinta american de la Universitatea City College din New York, …