Saturday , April 20 2024

Dr. Mihaela Bilic: Cireșele, în topul fructelor care îngrașă

Dr. Mihaela Bilic, cunoscut nutriționist, ne avertizează să avem grijă la câte cireșe mâncăm pentru că aceste fructe se află în topul celor care îngrașă, dacă sunt consumate în exces.

”Pe un podium al fructelor care îngrașă, cireșele sunt primele. La toamnă vor fi strugurii care bat orice. Iar acum mi se pare că cireșele, prin aceste ameliorări de soi, mi se par că sunt atât de dulci, îmi par aproape grețos de dulci, parcă sunt confiate.

Adică sunt din ce în ce mai mari, mai dulci, și nu neapărat că au fost cu pesticide, ci pentru că, sunt sigură, soiurile au fost ameliorate. Adică greu mai găsești cireșele alea apoase și fără gust pe care le aveau bunicii noștri în curte.

Iar cireașa e grea. Un kilogram de cireșe e un castron un pic mai mare. Căpșunile măcar nu au risc pentru siluetă. Dar cireșele, pepenii și strugurii sunt bombă,” spune medicul Mihaela Bilic.

Cu toate acestea, consumate cu moderație, cireșele, care au un sezon scurt, aduc numeroase beneficii:

1. Cireșele sunt sursă de antioxidanți
Cireșele sunt o sursă puternică de antioxidanți și compuși antiinflamatori. Acești paznici ai corpului celular încetinesc imbătranirea și elimină bolile cronice-inclusiv bolile cardiace, cancerul, Alzheimer, diabetul zaharat și obezitatea.

2. Protejează împotriva diabetului
Efectul antiinflamator al cireșilor vă ajută să vă mențineți sănătatea; dar, mai mult, cireșele sunt mai mici decât multe fructe pe indicele glicemic. Asta înseamnă că nu declanșează spikes și accidente în nivelul glicemiei și al insulinei. Acest lucru le face pe ambele de protecție împotrivă diabetului zaharat, și important pentru gestionarea condiției, dacă aveți deja.

3. Un somn sănătos
Cireșele sunt una din puținele surse de melatonină naturala, un hormon care ajută să vă controlați ciclurile de somn. Un studiu efectuat pe bărbați și femei cu insomnie a constatat că, comparativ cu un placebo, un pic de suc de cireș de dimineață și din nou cu o oră pană la două ore înainte de culcare au crescut timpul de somn cu o oră și 24 de minute.

Vezi si

Femeile singure mănâncă mai mult și mai prost. Cum le îndeamnă creierul spre alegeri nesănătoase

Un studiu recent realizat de UCLA Health din Los Angeles a scos la iveală o …