Friday , March 29 2024

Dr. Cobuz: Modificarea stilului de viață în dislipidemii

Dislipidemia este o alterare calitativă și/sau cantitativă a metabolismului lipoproteinelor, manifestându-se prin creșterea concentrației sanguine a colesterolului total, a colesterolului LDL (colesterol rău) și a trigliceridelor și/sau descreșterea concentrației HDL-colesterolului (colesterol bun). Este una din cele mai întâlnite patologii in practica clinică și prin costurile ridicate de tratament impune o atenție sporită în vederea depistării și diagnosticării precoce. Disfuncțiile metabolice rezultate în urma unor defecte genetice au fost clasificate ca dislipidemii primare. Bolile metabolice cauzate de alți factori, care au drept urmare alterarea metabolismului lipidic, ca diabetul zaharat, poartă denumirea de dislipidemii secundare. Deseori, dislipidemia este mixtă. Tot în grupul dislipidemiilor primare sunt incluse unele forme nefamiliale, care apar în cadrul alimentației patologice, obezității, pancreatitelor, alcoolismului, stresului.

O parte dintre aceste perturbări lipidice sunt diagnosticate, în timp ce altele rămân nedescoperite. Dislipidemia nu determină simptome. Este, de obicei, descoperită în timpul unor analize sanguine de rutină, care determină nivelurile crescute de trigliceride și de colesterol. Poate fi descoperită atunci când este diagnosticată o altă boală, determinată în parte de hipercolesterolemie, cum ar fi de exemplu boala coronariană, accidentul vascular cerebral, arteriopatia periferică sau afecțiuni pancreatice. Unele persoane cu dislipidemii cum ar fi hipercolesterolemia familială pot avea semne distincte, cum ar fi depozitele de colesterol pe piele (xantoame). Lipidele plasmatice crescute se mai pot acumula în alte țesuturi, ca tendoanele, ficatul, globul ocular și splină.

Diagnosticul precoce este extrem de important. Medicul specialist recomandă evaluarea nivelurilor de colesterol la toate persoanele peste 20 de ani. Frecvența cu care trebuie repetată evaluarea se va decide în funcție de starea generală de sănătate, de bolile deja prezente și de riscul pentru bolile cardiace.

Există două metode de a scădea nivelurile de colesterol și/sau trigliceride. Prima constă în modificarea stilului de viață, iar a doua metodă constă în administrarea unuia sau a două medicamente hipolipemiante, unul dintre ele fiind, de obicei, o statină. În cazul pacienților cu diabet zaharat, hipertensiune arterială sau boală coronariană sau cei cu niveluri foarte ridicate de colesterol, este necesară inițierea cât mai repede a tratamentului medicamentos. Acest fapt se explică prin faptul că riscul pentru infarct miocardic este crescut și cu cât se reduce mai mult nivelul de LDL-colesterol, cu atât scade mai mult riscul.

O dietă săracă în grăsimi saturate și colesterol, un program de exerciții fizice, scăderea în greutate și abandonarea fumatului pot preveni hipercolesterolemia. Ca parte a tratamentului hipercolesterolemiei, medicii specialiști recomandă modificările terapeutice ale stilului de viață: inițierea unei diete de reducere a nivelurilor de colesterol; un program de exerciții fizice; scăderea în greutate, dacă este necesară. Un program de exerciții fizice este extrem de important deoarece efortul fizic crește nivelul de HDL și ajută la scăderea în greutate. Abandonarea fumatului crește, de asemenea, nivelul de HDL. Dieta este săracă în grăsimi saturate și colesterol. Mai puțin de 7% din rația zilnică de calorii trebuie să provină din grăsimi saturate, iar consumul de colesterol trebuie limitat la maxim 200 mg de colesterol pe zi. Alimentele care conțin grăsimi saturate includ produsele animale, cum ar fi carnea (orice fel de carne, inclusiv de pasăre), crustaceele, laptele, brânza, ouăle. Alte exemple de alimente care conțin grăsimi saturate includ unt, margarină, smântână, sosuri pentru salate, maioneză, marinată, grăsimile pentru frăgezirea aluaturilor, snacks-uri (multe dintre acestea conțin cantități mari de grăsimi saturate și uleiuri hidrogenate), o parte din deserturi. Se  recomandă, de asemenea, creșterea cantității de fibre în dieta zilnică. Nu se recomandă pentru scăderea nivelurilor de colesterol dieta foarte săracă în grăsimi. Deși o dietă foarte săracă în colesterol scade într-adevăr nivelurile de colesterol, această dietă strictă nu este recomandată. De obicei, dietele foarte sărace în grăsimi asigură mai puțin de 15% din rația zilnică de calorii din grăsimi. Prin comparație, dieta de reducere a nivelurilor de colesterol permite ca 25-35% din rația zilnică de calorii să fie asigurate din grăsimi, din care doar 7% sa fie grăsimi saturate. O dietă cu mai puțin de 25% din rația zilnică de calorii provenind din grăsimi poate chiar crește nivelul de trigliceride și scădea nivelul de HDL. În plus, o astfel de dietă strictă poate depletiza organismul uman de anumiți nutrienți și vitamine.

Este foarte importantă scăderea nivelurilor de colesterol și/sau trigliceride pentru a reduce riscurile pentru boală coronariană, infarct miocardic, accident vascular cerebral și alte boli cauzate de ateroscleroză.

Dr. Claudiu COBUZ

Medic primar diabet zaharat, nutriție și boli metabolice, Doctor în științe medicale, Lector universitar

Vezi si

O companie din China vrea să producă o mașină zburătoare cu ajutorul unei tehnologii europene

O companie din China va încerca să producă o mașină zburătoare cu ajutorul unei tehnologii …