Tuesday , May 7 2024

Dr. Cobuz: Dimensiunile sănătății

Sănătatea este percepută de mulți dintre noi doar prin prisma uneia din aceste dimensiuni: Sănătatea ca absență a bolii și dizabilității, Sănătatea ca stare de bine fizică, psihică și socială; Sănătatea ca măsură în care individul este capabil, pe de o parte, să realizeze aspirațiile și nevoile proprii, iar pe de altă parte, să răspundă adecvat mediului social, fizic și biologic (Starfield, 2001). Cercetările realizate de Blaster (1990) și Staiton-Rogers (1991) pe loturi populaționale largi, identifică următoarele percepții laice (de simț comun) asupra sănătății: Sănătatea ca un dat natural, Sănătatea ca o valoare, Sănătatea ca dar divin, Sănătatea ca responsabilitate individuală, Sănătatea ca voință, Sănătatea ca drept fundamental, Sănătatea ca lipsă a bolii, Sănătatea ca resursă (de a muncii, de a te bucura de viață), Sănătatea ca produs.

În fapt sănătatea este o stare complexă și multidimensională, stare relativă și variabilă, stare procesual-dinamică. Organizația Mondială a Sănătății definește sănătatea ca integritate anatomică și funcțională, capacitate de confruntare cu stresul fizic, biologic, psihic și social, capacitate de protecție împotriva îmbolnăvirilor și morții premature, confort fizic, psihic, social și spiritual, ca stare de bine. Sănătatea nu este o stare pe care o ai în întregime sau o pierzi în întregime. Starea de sănătate completă este aproape la fel de iluzorie ca și cea a fericirii.

Sănătatea emoțională

Luat pe ansamblu, calitatea sănătății unei persoane reflectează emoțiile unei persoane, sentimentele acesteia față de sine, situații cât și față de alte persoane. Sănătatea emoțională include înțelegerea emoțiilor și cunoașterea modului de soluționare a problemelor cotidiene, a stresului cât și capacitatea de a studia, de a lucra sau de a îndeplini activități eficiente și cu bună dispoziție. În timp ce ele sunt importante în sine, emoțiile influențează de asemenea sănătatea fizică. Medicii văd în mod frecvent demonstrarea conexiunilor organism – mental.

Sănătatea intelectuală

Intelectul, aspect important al planului mental care contribuie la luarea deciziilor importante, joacă un rol crucial în starea de sănătate și de bunăstare a individului. Chiar dacă capacitatea intelectuală variază de la individ la individ, toți indivizii sunt capabili să învețe cum să dobândească și să-și evalueze informațiile, cum să aleagă între alternative și cum să ia deciziile asupra diferitelor tipuri ale problematicii, inclusiv sănătatea.

Sănătatea fizică

Sănătatea fizică e referă la starea organismului și la răspunsurile acestuia în fața vătămărilor și a bolii. Pentru menținerea unei condiții fizice bune, a unei sănătăți fizice este important să adoptăm acele conduite ce ne conferă o bunăstare fizică. De exemplu, evitarea țigărilor, a consumului de alcool, alimentația moderată sunt doar câteva obiceiuri ce asigură o bună sănătate fizică.

Sănătatea socială

Sănătatea socială se referă la capacitatea de realizare a rolului din viață, cum ar fi rolul de fiu sau fiică, părinte, soț, prieten, apropiat sau cetățean, într-un mod eficient și confortabil, cu plăcere, fără a tulbura climatul de ecologie socială, de protecție al altor persoane. Fiecare dintre aceste roluri presupune diferite responsabilități și riscuri.

Sănătatea spirituală

O altă dimensiune a sănătății este sănătatea spirituală, acel sentiment, trăire, după care comportamentul și valorile fundamentale ale unei persoane sunt în armonie. Anumiți specialiști în sănătate susțin că forțele spirituale afectează și sunt afectate de sănătatea pe ansamblu. Sănătatea spirituală poate include sentimentul de venerație, profunda credință religioasă sau sentimentul de pace lăuntrică. Numeroase studii au arătat o asociere între afiliația religioasă și rata scăzută de boli cronice și a mortalității.

Fiecare persoană conferă o anumită importanță celor cinci dimensiuni ale sănătății. Dimensiunile sănătății formează un tot –  fiecare are un efect asupra celorlalte. Să presupunem că munca noastră se desfășoară în armonie cu valorile noastre de bază. Această armonie poate contribui la susținerea sănătății noastre spirituale. Pe de altă parte, o sănătate spirituală poate avea efecte profunde asupra sănătății emoționale. Sănătatea emoțională se răsfrânge asupra relațiilor sociale și toate aceste dimensiuni ale sănătății îi va permite ființei noastre să soluționeze și mai bine problema fizică. Toate aceste dimensiuni distincte lucrează împreună pentru a asigura randamentul funcțiilor și astfel să asigure confortul. Cultivarea unei anumite dimensiuni atrage după sine dezvoltarea celorlalte dimensiuni. În mod similar, neglijarea unei singure dimensiuni poate induce consecințe severe asupra sănătății pe ansamblu, cât și bunei dispoziții. Pentru menținerea sănătății, trebuie să acordăm atenție celor cinci dimensiuni, identificând legăturile dintre ele și încercând să le menținem în echilibru astfel încât ele să asigure un optimum.

Dr. Claudiu COBUZ

Medic primar diabet zaharat, nutriție și boli metabolice, Doctor în științe medicale, Lector universitar

Vezi si

Dr. Cobuz: Masa de Paști și alimentația echilibrată după post

Persoanele care au ținut o perioada lungă de post înainte de Paşti trebuie să acorde …