Friday , April 19 2024

Dr. Cobuz: Beneficiile complexului de vitamine B

Vitaminele sunt substanțe organice, cu greutate moleculară mică, active în doze reduse, fără valoare energetică intrinsecă, care ajung în organism prin aport exogen, biosinteză endogenă a unor vitamine fiind insuficientă pentru a asigura promovarea creșterii, menținerea vieții și a capacității de reproducere la animalele superioare și la om. Niciodată ca în ultimele decenii nu s-a acordat o mai mare importantă asigurării unui aport adecvat de vitamine. Ideea de bază este aceea a prevenirii deficiențelor vitaminice prin alimentație echilibrată, care are rol esențial în menținerea și consolidarea stării de sănătate, incluzând aici și modelarea funcțiilor psihice și adaptabilitatea omului la stresul factorilor externi.

Efectul tratamentului termic asupra alimentelor este cauza cea mai gravă și cea mai frecventă a scăderii conținutului vitaminic al acestora. Nu este posibilă generalizarea magnitudinii pierderilor vitaminice, care depinde de structura vitaminei și de condițiile specifice de lucru. Pierderile apar pe două căi: vitaminele sunt solubile în mediul de încălzire și în acest fel se pierd din aliment; vitaminele sunt instabile, fiind distruse în anumite condiții

Cele treisprezece astfel de substanțe organice identificate până în prezent se împart în vitamine solubile în apă, care ar trebui să fie consumate constant pentru a preveni carența (B și C) și solubile în grăsime, care se pot acumula în corp, devenind toxice (A, D, E si K). Din anul 1935 vitaminele au început să fie produse pe cale sintetică, printre primele izolate și preparate artificial fiind vitaminele B.

Vitaminele B sunt recunoscute în principal pentru beneficiile pe care le oferă pentru sănătatea sistemului nervos, o caracteristică ce este comună tuturor substanțelor care fac parte din acest conglomerat vitaminic. Complexul de vitamine B este însă implicat și în numeroase alte procese organice, în funcție de tipul fiecărei vitamine. Vitamina B1, sau tiamina, este implicată, alături de alte vitamine din complexul B, în metabolizarea carbohidraților, grăsimilor și proteinelor si transformarea acestora în energie pentru organism. Vitamina B1 contribuie și la funcționarea normală a inimii, a sistemului digestiv, a sistemului nervos, precum și a celui muscular. Aceasta ajută la formarea normală a celulelor sangvine, la reglarea producției de acid clorhidric pentru protejarea stomacului, la transmiterea anumitor semnale de la nervi (și menținerea sănătății acestora) către creier până la măduva spinării. Vitamina B1 este recomandată de asemenea pentru sprijinirea capacitații de învățare și pentru protejarea organismului împotriva efectelor degenerative ale radicalilor liberi. Leguminoasele, porumbul, orezul integral, soia, spanacul, cartofii, sparanghelul, bananele și somonul se numără printre sursele alimentare cele mai bogate în vitamina B1. Vitamina B2, denumită și riboflavina, este esențială pentru metabolizarea carbohidraților, asemeni vitaminei B1. B2 este de asemenea necesară pentru creșterea și dezvoltarea normală a țesuturilor, în special pentru piele și păr. și sistemul imunitar utilizează vitamina B2, în producția de anticorpi. În anumite circumstanțe, această vitamină poate avea și rol antioxidant. Brânzeturile, ficatul de vițel, migdalele, spanacul, ouăle, avocado, conopida sunt surse excelente de vitamina B2. Vitamina B6, sau piridoxina, ia parte de asemenea la metabolizarea carbohidraților și a proteinelor. Vitamina B6 este de asemenea necesară pentru producerea de insulină, precum și de celule sangvine roșii și albe. Piridoxina este vitală pentru menținerea sănătății celulelor nervoase și musculare. Un alt rol al acesteia este contribuția la crearea ADN-ului și ARN-ului. Vitamina B6 se găsește în alimente precum organe, pește gras, leguminoase, brânzeturi, roșii, avocado, prune, ananas, papaya, struguri, pere. Vitamina B12, sau cobalamina, contribuie în principal la producerea celulelor roșii sangvine și la menținerea sănătății sistemului nervos central. Aceasta este o componentă importantă în formarea ADN-ului si ARN-ului. Printre alimentele care conțin vitamina B12 sunt ouăle, carnea de vită, porc, pui, organele, ca ficatul, fructele de mare, peștele gras, laptele și alte produse lactate.

Vitaminele, mineralele si oligoelementele sunt indispensabile bunei funcționări a organismului uman. Acesta trebuie sa aibă un aport zilnic adecvat, pentru a-și menține echilibrul. Deficitul, dar și excesul de vitamine și minerale pot fi cauzele a numeroase boli. În cazul unei diete deficitare sau restrictive, ținând cont și de sfatul medical, aportul de vitamine poate fi completat prin administrarea de suplimente alimentare.

 

 

Dr. Claudiu Cobuz

Medic primar diabet zaharat, nutriție și boli metabolice, Doctor în științe medicale, Lector Universitar

Vezi si

Femeile singure mănâncă mai mult și mai prost. Cum le îndeamnă creierul spre alegeri nesănătoase

Un studiu recent realizat de UCLA Health din Los Angeles a scos la iveală o …