Thursday , April 18 2024

Dieta mediteraneana reduce riscul de diabet

Persoanele care adopt\ o diet

\ mediteranean\, bogat\ în legume, fructe, nuci, semin]e [i pe[te, sunt mai pu]in predispuse s\ dezvolte diabet de tipul II, potrivit unui studiu realizat de cercet\torii spanioli, publicat în Diabetes Care, informeaz\ Reuters.

La studiu au participat 418 adul]i, cu vârste cuprinse între 55 [i 80 de ani, care au urmat fie o diet\ mediteranean\ cu accent pe uleiul de m\sline, fie o diet\ mediteranean\ cu accent pe gr\simi nesaturate, provenite mai ales din nuci, fie o diet\ s\rac\ în gr\simi.

În cei patru ani care au urmat studiului, persoanele care au urmat o diet\ mediteranean\ – bogat\ în legume, cereale cu con]inut ridicat de fibre, pe[te [i gr\simi nesaturate, mai ales ulei de m\sline [i de nuci, [i s\rac\ în carne ro[ie [i lactate grase – au prezentat mai pu]ine riscuri de a dezvolta diabet.

Voluntarii care au participat la studiu, coordonat de Jordi Salas-Salvado, de la Universitatea din Rovira i Virgili în Reus, Spania, prezentau cel pu]in trei factori de risc cardiac (hipertensiune arterial\, fumat etc.).

Niciunuia dintre voluntari nu i s-a spus s\ fac\ sport sau s\-[i limiteze num\rul de calorii.

La patru ani de la debutul studiului, 10 – 11% dintre voluntarii din grupurile care au adoptat dieta mediteranean\ au dezvoltat diabet, fa]\ de 18% din grupul care a avut o diet\ s\rac\ în gr\simi.

Dup\ ce au fost lua]i în considerare al]i factori de risc, precum greutatea, dependen]a de fumat, nivelul de exerci]ii fizice efectuate, cercet\torii au descoperit c\ dieta mediteranean\ reduce cu 52% riscul de diabet comparativ cu dieta s\rac\ în gr\simi.

Constance Brown-Riggs, purt\tor de cuvânt pentru American Dietetic Association, a spus c\ dieta mediteranean\ este o alegere s\n\toas\ pentru oricine, îns\ acest lucru nu înseamn\ c\ oamenii trebuie s\ renun]e la sport. Aceasta a mai spus c\ trebuie s\ se ]in\, totu[i, cont de num\rul de calorii consumate.

Dietele tradi]ionale din Grecia, Italia [i alte ]\ri mediteraneene ofer\ protec]ie împotriva multor boli, inclusiv a cancerului.

Diabetul de tipul II, cea mai frecvent\ form\ de diabet (90% din cazuri), s-a r\spândit rapid din ]\rile bogate în cele în curs de dezvoltare, odat\ cu propagarea pe plan mondial a obezit\]ii, din cauza sedentarismului, dar [i a alimenta]iei cu con]inut ridicat de zah\r [i gr\simi. Peste 220 de milioane de persoane din întreaga lume sufer\ de diabet de tipul II. În 2005, diabetul de tipul II a ucis peste un milion de persoane, potrivit Organiza]iei Mondiale a S\n\t\]ii.

Vezi si

Femeile dorm mai puțin și mai prost decât bărbații. Cercetătorii cred că au descoperit de ce

Femeile dorm mai puțin și mai prost decât bărbații. Cercetătorii spun că ceasul biologic al …