Thursday , May 13 2021

DESCOPERIRE ULUITOARE: NASA a gasit sol de pe Marte similar celui din Hawaii

Robotul Curiosity Rover al NASA a găsit sol de pe Marte similar cu cel din Hawaii, după prelevarea și scanarea primei sale probe de pe Planeta Roșie.

Instrumentul CheMin al robotului a cernut particule fine de sol şi a îndreptat spre ele raze X pentru a determina compoziția lor.

Aceste probe de nisip ar trebui să ofere indicii despre istoria geologică recentă a planetei Marte.

Așa cum a fost deja teoretizat, o mare parte din eșantion este format din materiale “bazaltice”, de origine vulcanică, similare cu cele găsite în insulele din Hawaii, potrivit BBC.

Eșantionul pare să conțină praf adus de departe de furtunile globale de pe Marte, precum și fire mai mari de nisip, de proveniență locală.

Misiunea, care a costat 2,6 miliarde de lire, l-a plasat pe Rover pe podeaua Gale Crater, o depresiune imensă pe ecuatorul planetei Marte, pe 6 august.

Acesta a mers mai mult de 480m la est, spre un loc numit Glenelg, un loc în care imaginile din satelit indică faptul că ar fi un nod de interes între trei tipuri de terenuri geologice diferite.

Rover a fost însă întrerupt de către echipa Curiosity, într-o regiune numită “Rocknest”, pentru a obține prima sa probă de sol marțian.

Vezi si

Dr. Cobuz: Restricția calorică poate prelungi viața

Se pare că, în zilele noastre, şansele de a atinge vârsta de 100 de ani …