Sunday , February 5 2023

Descoperire uimitoare: Legătura neaşteptată dintre vinul alb şi cancer

vin alb

Un studiu recent aduce veşti nefaste pentru amatorii de vin alb. Potrivit specialiştilor, consumul frecvent al acestei băuturi are efecte grave asupra sănătăţii. Cercetarea realizată la Brown University a scos la iveală faptul că vinul alb este asociat unui risc sporit de melanom invaziv.

În urmă analizării datelor cu privire la 210.252 de indivizi cu vârstă peste 18 ani, specialiştii au ajuns la concluzia că un pahar de vin alb pe zi sporeşte cu 13% riscul de apariţie a melanomului. Alte tipuri de alcool, însă, precm berea, vinul roşu sau lichiorul, nu au un impact similar asupra sănătăţii individului, potrivit cercetării.

Eunyoung Cho, autorul studiului, menţionează că nu a fost identificată şi o explicaţie pentru legătură dintre vinul alb şi apariţia melanomului. A ţinut, însă, să specifice că unele vinuri prezintă un nivel sporit de acetaldehidă – substanţă care afectează ADN-ul şi împiedică regenerarea acestuia – comparativ cu alte băuturi alcoolice. Cu toate că şi vinul roşu prezintă un nivel sporit de acetaldehidă, specialiştii cred că antioxidanţii din acest tip de vin reduc impactul asupra ADN-ului.

Această legătură dintre melanom şi alcool a fost ceva mai evidenţă în zone ale corpului care nu sunt expuse atât de des la soare, precum trunchiul. Comparativ cu subiecţii care nu beau, cei care au consumat 20 de grame de alcool pe zi au prezentat un risc cu 2% mai ridicat de a fi diagnosticaţi cu melanom la nivelul gâtului, capului sau extremităţilor. În schimb, aceiaşi indivizi au prezentat un risc cu 73% mai mare de a fi diagnosticaţi cu melanom la nivelul trunchiului, conform feminis.ro.

 

Vezi si

Dr. Cobuz: Relația sănătate – boală

Starea de bine, așa cum o definește Organizația Mondială a Sănătății nu este condiționată doar …