Friday , April 19 2024

Descoperire importanta in medicina: Au fost create primele celule stem embrionare umane prin CLONARE

celule stem clonare

Cercetători americani au creat celule stem embrionare umane plecând de la celule de piele, recurgând la tehnica clonării, o premieră după mai multe tentative nereuşite efectuate în lume în ultimii ani.
 
Fără să producă clone, oamenii de ştiinţă au demonstrat prima oară prin cercetările lor, aduse la cunoştinţa publicului miercuri, că se pot crea celule stem embrionare identice din punct de vedere genetic cu persoana de la care se pleacă, potrivit Agerpres.

Celulele stem embrionare sunt singurele care se pot diferenţia în orice tip de celule ale organismului şi înmulţi fără limite, reprezentând astfel un mare potenţial terapeutic. Celulele sunt deosebit de promiţătoare în tratarea bolii Parkinson, a sclerozei în plăci, a bolilor cardiace şi a rănilor la măduva spinării. Cercetarea, desfăşurată de Şukrat Mitalipov de la Universitatea pentru Sănătate şi Ştiinţe Oregon (nord-estul Statelor Unite), a fost efectuată după un succes înregistrat în 2007, când s-a reuşit convertirea celulelor pielii de maimuţă în celule stem embrionare.

Cercetătorii au recurs la tehnica clasică de clonare, care constă în utilizarea nucleului celulei de piele ce conţine ADN-ul persoanei pentru a-l transfera în celula unui ovul de unde s-a scos materialul genetic. Nucleul unei celule adulte a fuzionat astfel cu un ovul care dezvoltă şi produce celule stem embrionare.

“Celulele stem obţinute cu ajutorul acestei tehnici şi-au dovedit capacitatea de a se diferenţia, ca şi celulele stem embrionare normale, în diferite tipuri de celule, nervoase, hepatice şi cardiace. În plus, pentru că aceste celule stem reprogramate se pot obţine plecând de la materialul genetic din nucleul unui bolnav, nu există riscul respingerii celulelor implantate”, explică dr Mitalipov, al cărui studiu apare în versiunea online a revistei americane ‘Cell’.

Subliniind că “mai este mult drum de parcurs până la dezvoltarea unor tratamente pe bază de celule stem embrionare sigure şi eficiente”, dr Mitalipov apreciază “că acest progres reprezintă un pas important în crearea de celule stem ce pot fi utilizate în medicina regenerativă”.

De la naşterea oii Dolly, în 1996 în Marea Britanie, primul animal rezultat din clonare, cercetătorii au mai clonat circa 20 de specii, printre care capre, vaci şi iepuri, dar niciodată maimuţe sau primate, a căror biologie de reproducere este mai complexă.

Progresul înregistrat în cadrul cercetării americane menţionate nu deschide calea unei eventuale clonări umane, insistă Dan Dorda, director de cercetare la Universitatea pentru Sănătate şi Ştiinţe Oregon. Deşi tehnica la care s-a recurs se poate folosi la clonarea de celule stem (“clonare terapeutică”), aceeaşi metodă nu promite a priori să producă cu succes clone umane (“clonare reproductivă”). În câţiva ani de cercetări asupra maimuţelor, utilizând această tehnică, nu s-a reuşit clonarea acestor primate şi “acelaşi lucru s-ar întâmpla probabil şi în cazul oamenilor”, arată autorii studiului. “Fragilitatea celulelor umane, aşa cum arată acest ultim studiu, este un obstacol important, care ar împiedica probabil dezvoltarea de clone”, precizează ei.

Vezi si

Femeile dorm mai puțin și mai prost decât bărbații. Cercetătorii cred că au descoperit de ce

Femeile dorm mai puțin și mai prost decât bărbații. Cercetătorii spun că ceasul biologic al …