Monday , January 30 2023

Descoperire de ultima ora despre terapia depresiei

Un studiu recent arata ca, in cazul depresiei moderate si chiar severe, terapia ce presupune discutii cu psihologul este la fel de eficienta ca antidepresivele.

poza faina

Raportul publicat de jurnalul BMJ vine in contextul in care a crescut mult numarul retetelor pentru antidepresive: acestea pur si simplu s-au dublat in 10 ani in Marea Britanie, relateaza The Telegraph.

In cadrul prezentului studiu, au fost examinate rezultatele a 11 cercetari realizate pe peste 1.500 de pacienti, in cadrul carora s-au comparat efectele unor antidepresive moderne, asa cum e Prozacul, cu alte abordari ale psihoterapeutilor, cum ar fi discutiile cu pacientii.

Nu s-au gasit diferente intre rezultatele celor doua abordari, intre eficacitatea celor doua in cazul depresiei moderate si severe. In ambele cazuri situatia s-a ameliorat cu circa 45%.

Antidepresivele sunt al saptelea cel mai frecvent medicament prescris in Marea Britanie, circa 4 milioane de oameni luandu-le in fiecare an.

Unul dintre motivele pentru care antidepresivele sunt prescrise atat de frecvent, cel putin in regat, este acela ca sunt ieftine si ca pe lista de asteptare, pentru a sta de vorba cu psihoterapeutii, se afla foarte multe persoane.

In Marea Britanie, statisticile arata ca unul din 10 pacienti care isi doreste sa stea de vorba cu psihologul asteapta si mai bine de un an pana la o astfel de sedinta. Desi multi isi doresc sa nu ajunga la pastile, preferand sa stea de vorba cu un specialist, se ajunge de cele mai multe ori la tratament medicamentos.

Vezi si

Dr. Cobuz: Rezistenţa la insulină

Rezistenţa la insulină, sau insulinorezistenţa (IR) poate fi definită în multiple moduri. Clinic, insulinorezistenţa se …