Tuesday , March 19 2024

Dependența de jocuri video

 “Orice forma de dependenta este rea, indiferent daca narcoticul este alcoolul, morfina sau idealismul.” Carl Gustav Jung

Nu este un secret faptul că jocurile video prezintă interes atât pentru copii, cât și pentru adulți, dar situația se poate complica foarte ușor și brusc în momentul în care timpul petrecut în fața calculatorului depășește doza recomandată (sănătoasă).

Unul din factorii care creează dezirabililitate sau atracție pentru această activitate este faptul că participantul la aceste jocuri virtuale obține o senzație de control (un sentiment de autoritate), dar în același timp obține și o creștere a nivelului de adrenalină.

Ideea posibilității de a deveni un personaj într-o lume virtuală, unde totul este influențat prin simpla apăsare a unor taste, are o doză de atractivitate foarte mare și este tentantă pentru mulți indivizi.

În același timp, timpul petrecut jucând jocuri video poate deveni și o formă de auto-confirmare (spre exemplu, persoanele care simt că nu excelează în anumite domenii sau la școală, preferă “să se descarce” în acest mod și obțin o senzație de “selfworth” – percepția asupra propiei persoane devine mai bună, dar acest lucru nu are o fundație reală).

Partea cea mai puțin plăcută în privința jocurilor video este că în general acestea tind să conțină o multitudine de imagini grafice, cu un nivel ridicat de scene violente și cu o doză mare de agresivitate (factor de altfel căutat de împătimiții jocurilor video).

Un alt aspect de luat în considerare este faptul că jocurile video creează dependență care vă poate determina să neglijați responsabilitățile de zi cu zi sau proiectele în care sunteți implicați, școala, facultatea sau job-ul, până în punctul în care riscați să le pierdeți.

În același timp, acestea pot contribui la creșterea agresivității la copii și adolescenți, prin imaginile foarte explicite prezentate.

Două cazuri semnificative în privința dependenței de jocuri video sunt:

Cazul băiatului in vârstă de 17 ani, din Thailanda, care a murit după ce a stat o noapte întreagă în fața calculatorului, pentru a juca jocuri video (acesta a avut un accident vascular). Tatăl băiatului a comunicat faptul că fiul său obișnuia să petreacă mult timp jucând jocuri video și avea tendința de a lipsi de la școală din această cauză.

Un alt caz prezentat recent pe platformele de știri este cel al tânărului pasionat de “World of Warcraft” al cărui tată s-a simțit nevoit să angajeze asasini virtuali pentru a distruge personajele fiului său, în speranța că acesta va renunța ulterior la acest joc, pentru că ar fi trebuit să o ia de la zero cu jocul video și își va căuta un loc de muncă.

În Marea Britanie a fost inaugurat un centru a cărui scop este tratarea tinerilor dependenți de jocurile video.

Dr. Henrietta Bowden-Jones (directorul centrului) a afirmat faptul că “această tulburare nu este o boală care trebuie abordată superficial”.

Acestă dependență duce la izolare socială, modifică calitatea vieții și contribuie la schimbarea bruscă a stărilor de dispoziție.

Datorită dozelor mari de dopamină eliberate în creier în timpul petrecut jucând jocuri video, creierul poate suferi modificări structurale.

Câteva din simptomele dependenței de jocuri video sunt apariția migrenelor, neglijarea igienei personale, apariția durerilor de spate și de mușchi, stări de oboseală, apariția irascibilității în momemtul în care individul este privat de lumea virtuală, renunțarea la activități sociale sau hobby-uri, utilizarea acestor jocuri pentru a fugi de stările negative.

Consecințele dependenței de jocuri video sunt cât se poate de serioase și nu trebuie neglijate: randament scăzut la școală sau la locul de muncă, apariția insomniilor, izolarea socială, apariția conflictelor în relația cu familia/prietenii, tulburări de concentrare și deficit de atenție, apariția deshidratării etc.

Pe termen lung, în urma acestei dependențe, se poate instala depresia, apariția anxietății și a agorafobiei (frica de mulțimi), apariția unui comportament agresiv, pierderea locului de muncă, separarea de partener, apariția problemelor de sănătate (instalarea obezității, scăderea excesivă în greutate etc), dependența de substanțe interzise etc.

În cazul dependenței de jocuri video există similarități cu cel al adicției de substanțe ilicite (apariția sevrajului și efectele periculoase ale acestuia).

În cazul dependențelor, este recomandată apelarea la ajutor specializat, eventual luat în considerare posibilitatea apelării la o clinică specializată pentru tratarea adicțiilor (în funcție de gravitatea situației).

Nu neglijați apariția simptomelor dependenței de jocuri video, ca orice altă dependență, aceasta trebuie abordată cu delicatețe, răbdare și tact pentru a spori șansa obținerii unor rezultate semnificative și pozitive pe termen lung.

Orice problemă dacă este abordată la timp și în mod eficient, cresc șansele vindecării în mod substanțial dacă persoana respectivă primește ajutorul de care are nevoie. (Raluca NICOLAE)

Surse: www.digi24.ro, www.ziarulunirea.ro, www.centrulizvorultamaduirii.ro

 

Vezi si

O specialistă în longevitate dezvăluie cinci obiceiuri simple pentru o viață mai lungă

Un medic specialist în longevitate își împărtășește strategia pentru o viață mai lungă, bazată pe …