Friday , October 7 2022

De unde vine sentimentul de frica

Complexul amigdalian, o zonă din creier, joacă un rol cheie în declanşarea sentimentului de frică – considerat o emoţie esenţială pentru a supravieţui -, au anunţat cercetătorii de la Universitatea Iowa (SUA).

Studiul a fost realizat pe un pacient special, o femeie care nu mai recunoştea senzaţia de teamă afişată pe chipurile oamenilor.

Pe parcursul ultimilor 50 de ani, doar câteva studii efectuate pe şoareci şi maimuţe au relevat faptul că amigdala are un rol central în declanşarea reacţiilor provocate de frică.

Studiul publicat, joi, în revista Current Biology, a fost efectuat pe o femeie în vârstă de 50 de ani, suferind de o maladie rară care i-a afectat complexul amigdalian. Femeia era incapabilă să recunoască senzaţia de frică de pe feţele celorlalţi oameni. Medicii americani nu au putut însă să afle dacă pacienta avea sau nu capacitatea de a resimţi ea însăşi această emoţie.

Descoperirea rolului central jucat de complexul amigdalian în declanşarea senzaţiei de frică ar putea deschide calea către punerea la punct a unor noi tratamente eficiente în cazul persoanelor suferind de tulburări cognitive apărute în urma unor traumatisme de natură psihologică, aşa cum este cazul militarilor aflaţi pe front, sau pentru a combate anxietatea.

Studiul a fost coordonat de Daniel Tranel, profesor de neurologie şi psihologie la Universitatea Iowa.

Sindromul stresului posttraumatic afectează peste 7,7 milioane de cetăţeni americani, potrivit datelor furnizate de Institutul naţional de sănătate mintală din SUA.

Un studiu efectuat de Rand Corporation în anul 2008 a relevat faptul că peste 300.000 de militari americani care au luptat în Irak au revenit în ţara lor suferind de acest sindrom.

Vezi si

Riscurile obezității

Obezitatea este o patologie care, odată instalată, este elementul declanșator al multiplelor tulburări care apar …