Saturday , April 20 2024

De ce trece timpul atât de repede sau, dimpotriva, atât de greu?

De ce avem impresia c\ timpul trece uneori atât de repede [i, alteori, c\ trece prea încet? Psihiatri, psihologi, filozofi, exper]i în biologie molecular\ s-au adunat la Universitatea din Rennes la un colocviu care s-a ocupat de ‘un element de studiu destul de greu de sesizat: percep]ia timpului’, afirm\ exper]ii în Le Figaro.
Prima men]iune este c\ timpul nu trece cu aceea[i vitez\ pentru to]i. Este cazul, de exemplu, al pacien]ilor depresivi, schizofrenici sau auti[ti, dar fenomenul este [i în func]ie de vârst\ [i ritmurile biologice diferite.
Psihiatrul Sylvie Tordjman explic\: ‘Pentru c\ persoanele în vârst\ au frecven]a cardiac\ încetinit\, ele au impresia c\ ceea ce le înconjoar\ “merge” foarte repede, în timp ce copiii, care au frecven]a cardiac\ accelerat\, au impresia c\ totul trece prea încet.’ În orice caz, pe m\sura trecerii anilor, timpul pare c\ se scurge mai rapid.
În afar\ de ritmul cardiac, mai exist\ [i circumstan]ele. Dr Dina Joubrel, psihiatru, spune: ‘În cazul unui traumatism, timpul pare c\ st\ pe loc, devine atemporal, nu avanseaz\. Timpul melancolicului este etern, nu se sfâr[e[te, existând riscul de a trece la fapte – sinucidere – pentru a-l opri. Dimpotriv\, timpul nelini[tii se reduce, devine prea scurt, este un timp al imediatului.’
În realitate, ‘totul se petrece ca [i cum am avea în creier un generator de impulsuri’, arat\ profesorul John Wearden, psiholog britanic. ‘Aceste impulsuri sunt stocate într-un acumulator [i acolo se afl\ percep]ia brut\ a timpului. Când nu este prea plin, se spune c\ timpul trece încet.’ Emo]iile ar putea accelera debitul generatorului de impulsuri al ceasului intern, de unde senza]ia c\ timpul se scurge mai repede.
{i aten]ia joac\ un rol. ‘Aten]ia acordat\ unui eveniment se coreleaz\ cu percep]ia subiectiv\ a duratei sale’, mai spune pr Tordjman. To]i participan]ii la colocviu au fost de acord c\ aceast\ arie de cercetare este cu adev\rat fascinant\. (Agerpres)

Vezi si

Femeile singure mănâncă mai mult și mai prost. Cum le îndeamnă creierul spre alegeri nesănătoase

Un studiu recent realizat de UCLA Health din Los Angeles a scos la iveală o …