Saturday , July 20 2024

De ce sunt periculoşi îndulcitorii artificiali?

indulcitor

Dacă nu mai vreţi să consumaţi zahăr, îndulcitorii artificiali nu sunt neapărat cea mai bună alegere. Aspartamul, cel mai utilizat îndulcitor de acest fel, conţine doi aminoacizi: acid aspartic şi fenilalanină, substanţă care poate fi extrem de periculoasă pentru unele persoane.

Deşi încă de la descoperirea sa, în anul 1965, aspartamul a fost o substanţă controversată, nu există studii care să ateste legătura cu anumite efecte adverse.

Totuşi, pe eticheta produselor care conţin acest îndulcitor este trecut de obicei un avertisment pentru persoanele care suferă de fenilcetonurie, o boală metabolică genetică.

Cei care au această afecţiune nu pot transforma fenilalanina în tirozină, un alt aminoacid.

Astfel, fenilalanina se acumulează în sânge, devine toxică, iar concentraţia de tirozină scade. Excesul de fenilalanină în sânge afectează sistemul nervos şi poate duce la un retard mintal al copilului care are această boală.

Citeşte continuarea pe  descopera.ro

 

 

Vezi si

Tinerii care consumă zilnic două pahare cu băuturi carbogazoase, de două ori mai expuși cancerului

Tinerii care consumă două pahare cu băuturi carbogazoase în fiecare zi ar putea fi de …