Friday , March 29 2024

De ce să nu foloseşti FOLIA DE ALUMINIU la gătit

folie Al

Multă lume foloseşte folia de aluminiu în bucătărie: de la împachetearea mâncărurilor până la prepararea lor. Deşi este uşor de folosit şi eficientă, nu este, însă, întotdeauna cea mai bună soluţie pentru organism. Acelaşi lucru se poate spune şi despre tigăile sau oalele din aluminiu. Sunt o variantă ieftină şi uşor de mânuit, dar nu foarte sănătoasă, spun studiile.

Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii o persoană de greutate medie poate îngera prin hrană până la 50mg de aluminiu pe zi fără să existe pericole pentru sănătate. Practic, organsimul uman poate tolera 1mg de aluminiu pe kg/corp, până când acesta începe să aibă efecte adverse.

Un studiu publicat în International Journal of Electrochemical Science, în 2012, descoperea că prin gătirea alimentelor în folie de aluminiu creşte riscul apariţiei osteoporozei şi bolii Alzheimer. În funcţie de felul şi temperaturile la care este gătită mâncarea cantitatea de aluminiu pe care o putem consuma poate ajunge până la 139,2 mg, mai arată studiul.

Când aluminiul este ţinut la rece şi nu este expus temperaturilor ridicate transferul de particule de aluminiu din folie către mâncare este minim. În schimb, studiul arată că ingredientele gătite în folie de aluminiu la temperaturi peste 150C duce la un transfer uriaş de aluminiu către mâncare. În cazul cărnurilor roşii transferul este 378%, în timp ce în cazul carnurilor de pasăre trasnferul este de 215%, au descoperit cercetătorii.

În plus, alimentele acide (cum sunt roşiile, lămâile, oţetul) preiau şi mai mult din aluminiul din folie. De exemplu, în cazul roşiilor trasferul este de 3-6mg/100g produs dacă acesta este gătit în aluminiu.

Acesta nu este singurul studiu care leagă boala Alzheimer de prezenţa aluminiului în corp, îngerat prin mâncare. La sfârşitul anilor ’90 cercetătorii unei Universitati din New York veneau cu aceleaşi rezultate, analizând consumul de aluminiu din alimentele cu aditivi.

Evită să gateşti mâncarea, mai ales ingredientele acide, în recipiente de aluminiu şi nu o înveli în folie dacă ştii că o vei expune la temperaturi mari.

Nu lasă mâncarea de pe o zi pe alta în recipente sau în folie de aluminiu.

Pentru fripturi perfecte, foloseşte vase de copt ceramice cu capac ceramic, marinează cărnurile înainte ca să se fragezească mai uşor.

foodstory.ro

 

 

Vezi si

Dr. Cobuz: Alimentația în post

Dacă pornim de la explicația cuprinsă în DEX- postul reprezintă interdicția de a mânca unele …

One comment

  1. Odata am invelit slanina (care este acida de altfel) in folie de Al. Dupa nici trei minute de perpeleala la microunde pacatoasa de folie disparu de n-o mai gasii. E drept ca slana cu pricina dupa ce am scos-o din cuptorul meum arata de parca am trimis-o la cromat. Dar cum mi-as fi putut da eu seama la vremea aceea ce se petrecea in fapt?