Saturday , October 23 2021

De ce ne ingrasam daca ne lasam de fumat

Probabil ai auzit că atunci când te lași te fumat poți să iei în greutate. Într-adevăr, acesta nu este un mit, cu toate că nu li se întâmplă tuturor celor care încearcă să se lase de acest viciu. Însă pentru cei care au trecut prin asta, cercetătorii au o explicație.

fumat

Aceleași proteine care moderează dependența de nicotină din creier pot fi implicate în reglarea metabolismului și acționează asupra anumitor tipuri de celule adipoase.

Cercetătorii au identificat anterior un nou tip de celulă adipoasă la șoareci și la oameni, pe lângă celulele adipoase albe care stochează energia, precum lipidele. Aceste celule adipoase „maro” pot fi activate pentru a arde energia printr-un proces numit termogeneză.

Pentru a înțelege mai bine ce este unic la celulele „maro”, cercetătorii au analizat celule de acest tip activate și au descoperit o moleculă implicată direct în procesul de termogeneză – CHRNA2. Acesta este un tip de receptor, cunoscut pentru reglarea dependenței de nicotină din celulele creierului.

Rezultatele au fost prezentate în jurnalul „Nature Medicine” și au arătat că CHRNA2 funcționează la nivelul celulelor adipoase maro, dar nu și în cazul celulelor albe care stochează energia. Iar asta indică faptul că proteina joacă un rol important în metabolismul energetic.

Jun Wu, profesor la University of Michigan Life Sciences a declarat că rezultatele cercetării pot explica o parte din creșterea în greutate, care este asociată cu renunțarea la fumat.

De asemenea, cercetarea a arătat că nicotina poate reduce apetitul. În plus, oamenii de știință au descoperit că atunci când CHRNA2 primește nicotină, stimulează celulele „maro”, iar acestea încep să ardă energia.

playtech.ro

Vezi si

Ce se întâmplă cu corpul atunci când mâncăm în fața unui ecran

O masă devorată în fața televizorului, a computerului, a tabletei, pe chat sau pe smartphone, …