Wednesday , April 24 2024

De ce este vital să fii sincer cu tine însuți

“Un om nu e ceea ce cred alții despre el că este. Ba chiar câteodată e cu totul altceva.” (Marin Preda)

 Un fapt ușor de observat este că oamenii au atât părți bune, cât și părți mai puțin bune: calități și defecte, în termeni populari.

Dar ce faci când nu știi cine ești cu adevărat? Nu acea persoană care se prezintă într-un anumit fel societății, ci cum ești în realitate (“fără perdea”).

Aici intervine sinceritatea față de propria persoană.

Linia dintre cum ne percepem noi, cum suntem percepuți în societate, cum am dori să fim percepuți și cum suntem în realitate este foarte fină.

Consumerismul te încurajează să fii ceva ce nu ești, să pari într-un anumit fel sau să obții fericirea copiindu-i pe cei din jur.

Problema la această situație este că la un moment dat devii o himeră.

Nu mai știi cine ești și ce vrei de fapt de la tine, ce expectanțe și dorințe reale ai, ajungi să funcționezi pe pilot automat, devii o “clonă” a sistemului al cărui principal scop este să te facă să fii un alt exemplar scos dintr-o fabrică.

Să îți dai seama ce vrei cu adevărat și ce îți place cu adevărat necesită să fii brutal de sincer cu tine însuți.

Ajungi în acel punct în momentul în care reușești să distingi mentalitatea care ți-a fost inoculată de societate, de ceea ce simți tu cu adevărat când ești doar tu cu gândurile tale.

Mintea umană în anumite momente poate deveni foarte perversă, în sensul în care din nevoia de auto-conservare (dată de creierul reptilian) vei fi tentat să nu fii dispus să încerci lucruri noi, experiențe noi care te pot ajuta să te descoperi cu adevărat.

Este o luptă continuă între dorința de a te descoperi pe tine însuți și dorința creierului tău ca tu să rămâi în zona ta de confort, unde este “bine” (problema la această situație este că nu poți evolua și nu poți simți cu adevărat fericire până ce nu ieși din carapacea ta).

Identifică elementele care ai observat că nu te reprezintă sau în care pur și simplu nu te regăsești cu adevărat.

Acest lucru poate fi reflectat de la mentalitatea pe care o ai, până la felul în care te prezinți (stil vestimentar etc).

Nu îți fie frică să experimentezi.

Un avantaj major al pandemiei este că ne-a oferit posibilitatea să petrecem mai mult timp cu noi înșine, dându-ne timp și oportunități pentru a face introspecție, pentru a putea identifica ce ne dorim cu adevărat și ce ne face fericiți.

Acest lucru poate fi dificil pentru persoanele care nu sunt obișnuite să se prioritizeze ca indivizi și au tendința să se pună pe locul 2 din diverse considerente.

Nu neglijați introspecția (auto-analiza), deoarece vă poate oferi răspunsuri la diverse întrebări când vă așteptați cel mai puțin.

Nimeni nu vă cunoaște mai bine decât propria dumneavoastră persoană (este perfect natural, deoarece dumneavoastră vă cunoașteți cele mai personale gânduri), de aceea este benefic să nu neglijăm ceea ce eu-l nostru interior dorește să ne transmită.

Un aspect benefic când ajungeți în punctul de a vă cunoaște cu adevărat este că relația cu cei din jur se va schimba drastic: vă veți simți mult mai bine în relație cu ei, veți fi mult mai relaxat și fericit.

Din păcate, în multe societăți și medii culturale, individualitatea sau exprimarea individualității nu sunt încurajate, acest fapt având ca rezultat o ușoară frică a individului de a fi perceput ca fiind diferit dacă iese la un moment dat din tipar, sau frica de a fi exclus din grupul respectiv.

Exprimarea individualității o puteți atinge prin exprimarea creativă. Fie că este vorba de scris, pictură, desen sau alte forme de exprimare creativă, aceste activități vă vor ajuta să vă cunoașteți cu adevărat.

De asemenea și citititul joacă un rol extrem de important în această situație, vă ferește de lentoarea ideativă (mintea dumneavoastră va funcționa mult mai repede) și în același timp vă conferă și o stare de calm.

Din dorința de a fi acceptate, anumite persoane recurg la a părea ceva ce nu sunt. Acest lucru le va oferi un fals sentiment de împlinire care se va disipa în timp.

Tocmai faptul că suntem diferiți ne face să fim speciali ca oameni.

Pe termen lung această opțiune nu este sănătoasă din punct de vedere mental, deoarece vor ajunge să acumuleze frustrări dacă nu vor reuși să țină pasul cu imaginea creată sau dacă persoanele din jur și-au dat seama că nu sunt cu adevărat conform imaginii pe care o prezintă.

Celebrați faptul că sunteți diferit și evitați să fiți ceva ce nu vă reprezintă.

Sinceritatea față de propria persoană este cel mai rapid mod de a atinge sentimentul de a te simți bine în propria piele.

Bucurați-vă de individualitatea dumneavoastră! (Raluca NICOLAE)

 

Vezi si

Cel mai îndepărtat obiect fabricat de oameni transmite din nou din spațiu către Pământ

Sonda Voyager-1 transmite din nou date spre Pământ. Luni de zile, NASA nu a mai …