Wednesday , February 1 2023

 De ce este important să ținem cont de nevoile noastre REALE

“Nu se poate alege cu înțelepciune în viață dacă nu îndrăznește să se asculte pe sine, în fiecare moment al vieții sale.”  Abraham Maslow

Perioada temporală în care ne aflăm ne condiționează din toate punctele de vedere să fim cât mai descurcăreți atât pe plan aptitudinal, cât si economic, social (evolutiv în general), dar cum rămâne cu aspectul emoțional al ființei noastre?

Problemele cotidiene care par din ce în ce mai diversificate și dese ne pun de multe ori în imposibilitatea de a ne axa și pe nevoile noastre interioare.

Cu toții dorim să ne simțim apreciați pentru eforturile noastre, pentru multitudinea de rezolvări pe care reușim să le găsim la diverse probleme și pur și simplu pentru momentele în care reușim să ducem la bun sfârșit anumite sarcini care ne-au creat stres și de multe ori îngrijorare.

Este adevărat că lumea în care trăim ne obligă să fim cât mai duri pe toate planurile și descurcareti, dar în același timp este important să nu uităm că suntem oameni și avem nevoi interioare care necesită satisfăcute.

Acestea pot ține de afecțiune, de nevoia de atenție, de timp petrecut cu cei dragi, de crearea unor noi amintiri cu prieteni vechi din copilărie spre exemplu, cu care ne intersectăm peste mulți ani, nevoia de a râde cu poftă, de a simți pur și simplu fericire (lucruri care în situația actuală par greu de atins, dar care nu trebuie neglijate pentru binele nostru).

Un rol foarte important în satisfacerea nevoilor noastre este dat de comunicare.

Când comunicăm, deschidem o portiță prin care reușim să arătăm persoanei/persoanelor dragi de lângă noi ce ne dorim cu adevărat și ce simțim că avem nevoie la momentul respectiv.

Pentru a putea funcționa eficient ca indivizi este necesar să ne acordăm o oră măcar la o anumită perioadă de timp în care să ne întrebăm ce ne face fericiți, ce ne relaxează, ce am dori să facem în viitorul apropiat, unde am dori să mergem pentru a ne relaxa și per total ce dorim să ne oferim propriei persoane ca experiență.

Multe persoane au tendința de a se pune pe locul doi, fapt care în timp le creează senzația că nu au dus o viață împlinită sau că ar fi putut să abordeze diferit anumite situații/întâmplări și regretă faptul că nu au acordat mai mult timp activităților/hobby-urilor care le creau plăcere.

Oricât de aglomerat ar fi programul zi de zi, să ne facem timp pentru acele momente care ne fac plăcere este nu doar recomandat, ci și vital deoarece acest lucru ne ferește de depresie, ne poate ajuta să fim mai calmi și nivelul dopaminei crește, oferindu-ne o stare de fericire/beatitudine.

Încercați lucruri noi și nu ezitați să vă bucurați de viață pe cât de des posibil.

Experiențele acumulate și amintirile cu care veți rămâne întotdeauna vă vor aduce o satisfacție mai mare deoarece acestea durează veșnic, alegeți să vă creați amintiri frumoase în detrimentul lucrurilor materiale.

Veți observa că cu cât vă veți axa mai mult pe ce vă doriți cu adevărat, vă veți simți mult mai fericit și împlinit.

Indiferent că faceți ceea ce vă face plăcere de unul singur sau cu persoanele dragi, important este să nu neglijați acest aspect.

După ce ați identificat ce vă face fericit, profitați din plin de acele activități/evenimente.

Nu lăsați timpul să treacă fără să faceți ce vă mulțumește sufletește. (Raluca NICOLAE)

Vezi si

Ce conține muștarul vândut în magazinele din România. 88% dintre sortimente au aditivi alimentari

InfoCons a realizat un studiu pe baza produselor tip muștar care se regăsesc pe piața …