Saturday , April 20 2024

Cum putem combate negativitatea și procrastinarea (autosabotarea)

Negativismul sau atitudinea negativă reprezintă din punct de vedere psihologic o împotrivire la expunere. Aceasta poate fi cauzată de frica de eșec a individului, de o percepție greșită asupra propriei persoane dar și de anumite traume din copilărie sau traume transmise la nivel transgenerational.


Persoanele care au o atitudine negativă se vor axa pe lipsuri sau vor observa mereu obstacolele din jurul lor. În același timp, în relațiile cu cei din jur, aceștia se vor concentra mai mult pe defectele oamenilor decât pe calitățile acestora.
Igiena mentală este foarte importantă în această situație (este benefic să facem o selecție a gândurilor noastre și să identificăm sursa sau cauza gândurilor noastre negative.
Aici intervine introspecția care este foarte importantă în evoluția individului.
Introspecția vă poate oferi răspunsuri la niște întrebări pe care le aveți în legătură cu dumneavoastră.
Pentru ca acest proces să fie eficient este necesar să renunțăm la orice prejudecată avem în legătură cu propria persoană și să fim sinceri cu noi înșine (referitor la trăirile și expectanțele noastre pentru a putea identifica adevărata sursă a negativismului).
O atitudine negativă poate fi strâns legată de un dezechilibru biochimic din creier.
Spre exemplu, dacă nivelul dopaminei este extrem de scăzut, individul va fi predispus mult mai ușor la stări negative.
O altă cauză des întâlnită a unei atitudini toxice bazată pe negativitate este suma unor experiențe traumatizante din trecut care pot provoca în rândul individului o percepție nesănătoasă asupra vieții, sentimente de disperare, sentimentul că oricât de mult s-ar strădui, niciodată nu va fi destul de bun.
secretarasite
Persoanele care au avut traume în copilărie pot fi printre cele mai vulnerabile din punct de vedere psihologic.
Dacă impactul traumelor nu este gestionat la timp, acesta foarte avea urmări foarte serioase asupra sănătății mentale a individului. Stresul postraumatic, depresia sunt probleme ce nu trebuie ignorate, ci tratate cu cea mai mare seriozitate pentru a nu se transforma în ceva mult mai grav. Nu ignorați stările dumneavoastră și fiți atent la ce vă transmite corpul și psihicul.
O metodă pe care o puteți utiliza pentru a elimina gândurile negative este să faceți o listă cu toate calitățile/atuurile dumneavoastră și cu reușitele pe care le-ați avut pe parcursul vieții. În felul acesta veți dobândi o încredere mai mare în forțele proprii și vă veți reaminti de puterea dumneavoastră interioară.
O altă metodă pe care o puteți aplica este să citiți cărți motivaționale și să urmăriți videoclipuri/documentare motivaționale care se axează pe eliminarea obiceiurilor autosabotante.
Identificați obiceiurile pe care le aveți care vă împiedică să evoluați și rupeti cercul vicios.
Dacă sunteți o persoană susceptibilă la mesaje subliminale, evitați filmele, cărțile sau muzica care vă pot induce stări de negativitate.
Optați pentru acele elemente care vă oferă speranță și o stare de bine per total.
secretarasite
Imaginați-vă că mintea umană este ca un calculator. Gândurile negative sunt ca un virus care poate afecta tot sistemul informațional. Dacă lăsați aceste gânduri să se înmulțească, acestea se vor somatiza, ajungând să vă afecteze și restul corpului, nu doar mintea. Spre exemplu, durerea la rinichi reprezintă somatizarea unor frici.
Studiați-vă tiparul comportamental. Identificați care sunt acele obiceiuri nocive care vă pot influența pe termen lung (dormitul în exces, consumul excesiv de băuturi alcoolice, fumatul, petrecerea timpului cu persoane toxice etc.). Înlocuiți aceste obiceiuri nocive cu obiceiuri care menite să ofere un tonus mental bun și o igienă mentală corectă (practicarea unui hobby, petrecerea timpului cu persoane pozitive, orientate pe evoluție și care au dorința să exceleze atât pe plan profesional cât și pe plan personal etc.)
Cu toții am auzit de expresia “mintea minte“. Mintea noastră poate deveni cel mai mare dușman al nostru dacă nu o controlăm. De aceea este necesar să fim foarte atenți în privința acestui aspect.
Analizați-vă traumele din trecut și vindecați-le. Acest proces se poate realiza cu ajutor specializat cât și individual dacă sunteți o persoană orientată pe autoanaliză și dacă aveți un nivel de adaptabilitate ridicat.
Autoarea americană Mel Robbins ne propune o soluție pentru procrastinare: regula de 5 secunde.
Ideea acestei reguli este simplă: în momentul în care vă vine o idee sau aveți un impuls de a acționa, este indicat să acționați în primele 5 secunde. După cele 5 secunde în mintea umană se declanșează procesul de autoconservare care de multe ori ne împiedică să acționăm la timp.
Creierul uman este conceput (din punct de vedere evolutiv) pentru a ne feri de situații noi, aparent dăunătoare. Acesta este rezultatul a milioane de ani de evoluție. Acest fapt este atât pozitiv cât și negativ dacă mintea noastră nu face distincția între situațiile cu adevărat periculoase și cele în care putem evolua. De aceea este important să nu lăsăm creierul reptilian (instinctual) să ne domine. Trebuie să facem distincția între ce este cu adevărat nociv pentru noi și ce ne transmite creierul reptilian.
Nu putem controla ceea ce simțim de fiecare dată dar putem decide cum vom acționa într-o anumită situație.
Mintea dumneavoastră este una dintre cele mai performante “mașinării” ale evoluției. Utilizați-o la potențialul ei, fiți atent la mesajele care vă transmite și învățați să distingeți ceea ce este doar un rău ipotetic de răul adevărat.
Dumneavoastră decideți cum acționați în orice situație. (Raluca NICOLAE)

Vezi si

Femeile singure mănâncă mai mult și mai prost. Cum le îndeamnă creierul spre alegeri nesănătoase

Un studiu recent realizat de UCLA Health din Los Angeles a scos la iveală o …