Tuesday , March 19 2024

Cum ne influenteaza sanatatea mestecatul gumei

Guma de mestecat este consumata anual in cantitati de sute de mii de tone. Adultii o considera un aliment util, in timp ce pentru copii poate suplini dulciurile. Desi este un obicei extrem de popular, suntem constienti de pericolele la care ne expune mestecatul gumei?

Mestecatul gumei dupa masa ar putea fi un obicei sanatos inclusiv pentru stomac, tinand cont de faptul ca stimuleaza producerea de acid gastric. In acest fel alimentele vor fi, la randul lor, digerate mai bine. Cu toate acestea mestecatul in exces (mai mult de 20-30 de minute dupa masa) poate cauza gastrita, cu atat mai mult cu cat sucul gastric contine o cantitate mare de acid clorhidric. De asemenea este important de stiut ca guma nu trebuie mestecata decat dupa masa, deoarece agraveaza gastritele si ulcerele gastrice daca este consumata pe stomacul gol.

Totusi guma de mestecat contine ingrediente la care ar trebui sa ne gandim de doua ori inainte de a le consuma si anume: hidroxianisol butilat(HAB), indulcitori artificiali(aspartam si acesulfam K). HAB-ul ar putea produce cancer, potrivit ultimului raport despre substante cancerigene emis de Programul National de Toxicologie din America. Legat de aspartam, cercetatorii presupun ca ar putea cauza ori inrautati crizele epileptice, fibromialgia, scleroza multipla, lupusul, sindromul atentiei deficitare, diabetul, problemele tiroidale, Alzheimerul, oboseala cronica, despresia si afectiunile oculare, precum glaucomul.

Mai mult mestecatul prelungit de guma duce la obosirea articulatiei temporo-mandibulare(cea care leaga mandibula de maxilar), cu posibila aparitie a fenomenelor de artrita: dureri in articulatie(la nivelul urechii), zgomote ciudate la deschiderea gurii.

Guma indeplineste si un rol laxativ, astfel incat mestecatul excesiv duce la aparitia diareei si la slabirea excesiva, potrivit unui studiu efectuat la Spitalul Universitar din Berlin, Germania. Principala cauza o reprezinta sorbitolul. Acesta este un indulcitor artificial care se foloseste cu preponderenta in cazul gumei de mestecat.

Este important de stiut ca guma de mestecat nu poate inlocui pasta de dinti, insa poate fi folosita pentru igiena dentara imediat dupa masa, atunci cand periuta nu ne este la indemana. (sursa: MedLive)

Vezi si

Dr. Cobuz: Dimensiunile sănătății

Sănătatea este percepută de mulți dintre noi doar prin prisma uneia din aceste dimensiuni: Sănătatea …