Tuesday , April 16 2024

Cum ne ajutăm copiii pe timp de pandemie

“Copiii sunt ca cimentul proaspăt. Orice cade pe ei îi marchează”. (Dr. Hiam Ginnot)

O categorie de persoane foarte vulnerabilă pe timp de pandemie este cea a copiilor.

Din punct de vedere psihologic copiii nu sunt la fel de experimentați precum adulții și pot resimți mult mai tare efectele pandemiei.

Este important să îi lăsăm să se exprime, dar mai ales să le permitem să își exprime fricile.

FOTO: www.usu.edu

În momentul în care copilul dumneavoastră dorește să zică ceva, încurajați-l să se exprime și fiți atent la limbajul dumneavoastră non-verbal.

Chiar dacă dumneavoastră ca adult aveți momente în care vă simțiți speriat sau stresat de contextul epidemiologic în care ne aflăm, încercați să nu transmiteți la copil fricile dumneavoastră și adoptați o atitudine cât mai relaxată în preajma copilului.

Încurajați-l să își noteze tot ce simte într-un jurnal. Exprimarea scrisă  este un element foarte benefic când vine vorba de obținerea unei stări de calm.

Aceștia pot fi predispuși la stări depresive, anxietate, senzații de angoasă, stare de incertitudine,  care îi pot afecta pe termen lung dacă aceste stări sau sentimente nu sunt procesate la timp.

Fiecare individ, la un moment dat din viața acestuia, s-a aflat în imposibilitatea de a exprima ce simte. Aici intervine scrisul. Prin utilizarea unui jurnal putem exprima absolut tot ce simțim, fără jenă sau sentimentul de culpabilizare în legătură cu felul în care vom fi percepuți dacă ne exprimăm.

Este o metodă excelentă de a ne exprima atât frustrările, fricile, nemulțumirile, cât și gândurile noastre în ansamblu. Mai ales pentru copii este foarte important, deoarece aceștia sunt încă în formare, iar dacă nu își exprimă frustrările sau gândurile la momentul potrivit, acest fapt îi poate afecta în viața de adult.

Aveți răbdare cu copiii și evitați să vă descărcați frustrările pe ei. Dacă vă simțiți încărcat negativ din punct de vedere energetic, luați o pauză, respirați, și procesați-vă gândurile înainte de a vorbi cu copilul dumneavoastră, pentru a nu ajunge în punctul în care vă “vărsați” toate frustrările pe acesta.

Și cel mai important aspect nu vă pierdeți speranța și răbdarea. Totul este trecător. (Raluca NICOLAE)

Vezi si

Țigările electronice, asociate cu un risc mai mare de insuficiență cardiacă

Țigările electronice pot crește riscul de a dezvolta insuficiență cardiacă, arată un nou studiu. Vapingul …