Friday , April 19 2024

Cum ne ajută prezența animalelor de companie

„Cine salvează o viață, salvează întreaga lume”  (citat din Talmud)

Programul aglomerat pe care îl au marea majoritate a oamenilor îi pune de multe ori în imposibilitatea de a se bucura și de micile plăceri ale vieții.

Ne aflăm într-o perioadă în care circumstanțele din jur ne-au adus în situația de a ne axa și pe micile bucurii care poate ar fi fost  ignorate în alt context.

Lucrurile simple au profunzimea lor deoarece ne ajută să ne schimbăm perspectiva. Ne fac să ne amintim faptul că există și altă plăceri în afara celor temporare pe care ni le oferă consumerismul.

Să petreci timp alături de animalul tău de companie este una dintre cele mai plăcute, dar și mai benefice  activități pe care le poți face.

Dacă locuiți singur și aveți un suflet sau mai multe suflete care vă așteaptă acasă, oricât de grea sau de stresantă ar fi fost ziua respectivă, știți cât de mult vă poate schimba starea de spirit momentul în care vă ia în primire animăluțul dumneavoastră și vă cere atenția.

Prezența unui animal de companie este un antidepresiv excelent, dar și un factor care vă determină să mă mișcați mai mult, dacă aveți un câine spre exemplu.

Dacă sunteți o fire liniștită și vă feriți de agitație în general, un acvariu cu pești este o variantă ideală pentru dumneavoastră.

Bucurați-vă pe cât de des posibil de timpul petrecut în aer liber alături de câinele dumneavoastră. Veți fi mai activ și în același timp îi veți face o bucurie imensă când îl veți scoate afară.

Dacă aveți în casă un acvariu cu pești, atunci știți cât de liniștitor este să stai să îi privești cum înoată.

Animalele nu te judecă, sunt loiale, pentru acestea nu contează cine ești sau cum arăți atât timp cât te porți frumos cu ele și ai grijă de acestea.

Pe persoanele care suferă de atacuri de panică, stres postraumatic, anxietate, depresie sau singurătate, prezența unui companion patruped le va ajuta foarte mult deoarece, în primul rând, îngrijirea acestora le va oferi un scop (este o responsabilitate plăcută), nu se vor mai simți singuri și nu se vor simți judecați.

Mai ales pe copiii mici, prezența unui animal de companie îi va ajuta foarte mult deoarece îi va responsabiliza de mici și îi va transforma în adulți responsabili.

A avea grijă de o altă ființă încă de la o vârstă fragedă sporește nivelul de empatie, dar poate influența și dorința de a ajuta în viitor, deoarece copilul va conștientiza faptul că rolul lui este important prin faptul că și acesta și-a adus aportul la salvarea unei ființe (dacă cățelul sau pisica au fost adoptate sau luate de pe stradă).

Pe persoanele vârstnice compania unui animăluț le poate feri de depresia asociată cu singurătatea.

Bucurați-vă din plin de timpul petrecut cu companionul dumneavoastră mai ales în această perioadă când aveți posibilitatea de a sta mai mult acasă. (Raluca NICOLAE)

Vezi si

Femeile singure mănâncă mai mult și mai prost. Cum le îndeamnă creierul spre alegeri nesănătoase

Un studiu recent realizat de UCLA Health din Los Angeles a scos la iveală o …