Thursday , April 25 2024

Cum ne afectează stările de nervozitate viața și ce putem face

“Cel care își domină nervii, domină cel mai rău dușman.” Confucius

 Cauzele pentru care o persoană se enervează sunt o sumă de factori atât interni, cât și externi.

Gânduri sau sentimente pe care nu le-am exprimat la timp și care au drept consecință o stare constantă de frustrare și nervozitate, problemele cotidiene care sunt prezente în mod inevitabil în viața fiecărui individ și care îl fac să se simtă copleșit/neputincios uneori, neînțelegerile cu membrii familiei sau cu cei din jur, problemele de la muncă/problemele de sănătate etc, toate acestea ne afectează în mod negativ, pe termen lung, dacă le permitem să ne acapareze mintea și sufletul.

În controlarea stărilor de nervozitate este important să ne axăm atât pe cauză, cât și pe efect.

În momentul în care te enervezi nu obții doar o stare neplăcută la nivel mental, ci îți și afectezi organismul în moduri care se pot dovedi a fi fatale pe termen lung.

Este de la sine înțeles că nu este întotdeauna posibil să ne păstrăm calmul, dar este necesar să găsim modalități prin care putem trece mai ușor peste stările de nervozitate și, în același timp, să acționăm cu tact în orice situație sau eveniment care apare în viața noastră.

Ce puteți face?

În momentul în care vorbiți cu o rudă/cunoștiință sau persoană din exterior și simțiți că discuția pe care o purtați devine tensionată, este indicat să acționati înainte ca acea persoană “să ia foc” sau dumneavoastră, la fel.

Păstrați-vă calmul și optați pentru varianta de a duce discuția în altă direcție (schimbați subiectul) sau pur și simplu comunicați persoanei respective că veți reveni cu un apel în 30 de minute.

În acest fel, vă oferiți atât dumneavoastră, cât și persoanei respective, răgazul de a se calma și de a vă calma (este de preferat să acționati în acest mod pentru a nu ajunge în punctul de a spune “la nervi” vorbe pe care ați fi preferat oricum să le evitați).

Când vă aflați într-o discuție aprinsă, apare tendința de a vă lăsa dominați de ego uneori, lucru care nu este benefic pentru nici unul din terți (mai ales dacă sunteți familiarizat cu “trigger-ul” persoanei cu care vorbiți, mai exact acel subiect care îl enervează în mod special, elementul declanșator).

Discuțiile în contradictoriu sunt o pierdere de timp prin simplul fapt că acestea vă pot face să vă simțiți ca și cum “luptați cu morile de vânt”, cel mai probabil dacă vorbiți cu o persoană a cărei doză de încăpățânare este infinită. Puteți fi sigur de faptul că nu veți ajunge la un consens prea curând, de aceea este de preferat să le evitați pe cât posibil.

Amintiți-vă faptul că percepția oamenilor asupra anumitor aspecte ale vieții este diferită. Fiecare individ are “adevărul lui”.

O persoană care are un set de tipare, de idei/principii sau credințe după care se ghidează în viață, în momentul în care simte că ceea ce crede este “desființat” sau simte că modul în care gândește sau în ce crede este pus la îndoială, cel mai probabil aceasta o va lua personal dacă are tendința de a se lăsa dominată de orgoliu sau dacă nu are încredere în ea.

Dacă discuția este purtată “face-to-face” (față în față), apelați la un limbaj non-verbal care să calmeze persoana respectivă (evitați să gesticulați în mod agresiv, mai specific evitați pe cât posibil mișcările agitate) și fiți atenți și la tonul vocii (să nu fie agresiv sau să denote aroganță).

Stăpâniți limbajul de convingere și utilizați-l în mod POZITIV.

Există foarte multe cărți care abordează acest subiect, câteva exemple ar fi:

“Cartea gesturilor” de Peter Collett,
“Cuvinte care schimbă minți” de Shelle Rose Charvet,
“Arta de a citi gândurile” de Henrik Fexeus.

A fi autodidact în această privință vă va ajuta să învățați cum să aplanați o discuție tensionată, dar și să o ghidați spre ceva constructiv.

Când întâlniți persoane care sunt egocentrice, care au tendința de a lua totul personal, nu uitați faptul că fiecare persoană are un istoric de viață. Uneori acest tip de comportament este o formă de auto-apărare, dar poate fi și o caracteristică a ființei lor. Oricare ar fi motivul, încercați să reactionați în mod echilibrat la acest tip de energii.

Optați pentru ceaiuri care calmează stările de nervozitate sau suplimente pe bază de magneziu și evitați dulciurile procesate, deoarece acestea provoacă agitație (consultați medicul în această privință, pentru a vă recomanda soluții personalizate nevoilor dumneavoastră).

În același timp faceți sport, practicați-vă hobby-urile, uitați-vă la seriale, citiți etc (apelați la metodele sau activitățile care știți că vă calmează).

Și cel mai important aspect: pastrați-vă calmul. (Raluca NICOLAE)

 

Vezi si

Cel mai îndepărtat obiect fabricat de oameni transmite din nou din spațiu către Pământ

Sonda Voyager-1 transmite din nou date spre Pământ. Luni de zile, NASA nu a mai …