Saturday , April 20 2024

Cum ne afectează din punct de vedere psihologic Sărbătorile în pandemie  

Din nefericire una din consecințele cele mai apăsătoare ale pandemiei este modul în care ne vom petrece sărbătorile anul acesta. În multe orașe din țară și din străinătate, târgurile de Crăciun și concertele care ar fi fost desfășurate în perioada următoare au fost anulate ca măsură preventivă pentru a nu propaga răspândirea virusului.

De asemenea mulți cetățeni au optat pentru anularea concediilor în afara țării datorită restricțiilor de circulație și au optat pentru vacanțe petrecute în țară.

Din perspectivă psihologică, felul în care ne vom petrece Crăciunul anul acesta are și avantaje și dezavantaje. Unul din avantaje este dat de faptul că avem posibilitatea să ne concentrăm pe timpul petrecut alături de familie și să consolidăm relațiile cu cei dragi. Un dezavantaj major însă este faptul că nu ne putem deplasa unde am fi dorit în această perioadă de Revelion, fapt ce a cauzat dezamăgire și frustrare în rândul oamenilor.

Raed Arafat a declarat faptul că este necesar să adaptăm sărbătorile de iarnă la acest virus pentru a putea reveni cât de curând la normalitate.

Pe lângă târgurile de Crăciun și concertele specifice sărbătorilor, au fost anulate și petrecerile, fapt ce a creat nemulțumire mai ales în rândul tinerilor.

O altă categorie de persoane afectată de efectul pandemiei este cea a copiilor mici, obișnuiți cu venirea lui Moș Crăciun.

În rândul celor mici s-a creat o stare de confuzie și neliniște, aceștia punându-și întrebarea: “Va reuși să ajungă Moșul anul acesta?“.

În țările din Europa se anunță o perioadă destul de complicată. Ministrul Sănătății din Anglia (Matt Hancock) a specificat faptul că există o posibilitate să fie necesară prelungirea lockdown-ului, fapt ce ar avea ca efect în ultimă instanță anularea sărbătorilor.

Franța a anunțat continuarea restricțiilor pentru încă două săptămâni, în timp ce în  Ungaria s-a luat decizia ca starea de urgență să se mențină până în luna februarie a anului viitor.

Germania a luat hotărârea de a instaura pentru luna noiembrie un lockdown parțial. În schimb, o veste bună care a venit de la nemți este modul în care s-au adaptat anul acesta pentru sărbătoarea Crăciunului.
secretarasite
În orașul Landshut de pe teritoriul Germaniei, organizatorii târgului de Crăciun au luat decizia de a permite cetățenilor să se bucure de preparatele servite la acest eveniment din confortul mașinii acestora (mai specific conceptul de drive-thru). Persoanele care participă la târg se pot bucura de preparatele servite la fiecare stand, acestea fiind aduse direct la mașina acestora.

În felul acesta, oamenii se protejează respectând distanțarea socială și în același timp se pot bucura de experiența târgului de Crăciun.

Felul în care percepem din punct de vedere psihologic efectele pandemiei și felul în care reacționăm la acestea sunt definitorii pentru modul în care vom trece peste această perioadă (în sensul în care este necesar să fim atenți să nu ne lăsăm “duși de val” dacă apare o situație conflictuală și să acționăm cu tact și diplomație).

Este demonstrat faptul că perioada sărbătorilor este contextul perfect în care ies la iveală toate frustrările acumulate pe parcursul anului. Atunci avem tendința de a ne descărca năduful asupra celor dragi. La acest fapt se adaugă și efectele pandemiei care creează o atmonsferă extrem de tensionată și dacă nu suntem atenți putem intra în niște situații conflictuale foarte urâte din această cauză.

RECOMANDĂRI:

Este indicat să evitați discuțiile care au ca subiect principal un element care poate provoca o stare de irascibilitate/nervozitate sau angoasă pentru persoana/persoanele cu care purtați conversația (în psihologie este cunoscut sub denumirea de “trigger” sau așa numitul “element declanșator“). Mai specific, evitați discuțiile cu tentă ideologică, politică, religioasă etc., pe cât posibil.

Un alt aspect la care este indicat să fiți atenți este cantitatea de alcool pe care o consumați. Făcând referire la ideea precizată anterior, diferențele ideologice dintre indivizi combinate cu alcoolul în exces pot duce foarte ușor la episoade conflictuale.
secretarasite
Identificați elementele care sunt factori declanșatori pentru dumneavoastră și încercați să evitați pe cât posibil subiectele care vă pot crea stări de nervozitate (chiar dacă sunteți provocat, optați pentru a vă păstra pacea mentală). Și poate unul dintre cele mai importante aspecte este să nu uitați să oferiți afecțiune și să le arătați compasiune rudelor dumneavoastră.

Cu toții avem frustrări pe care le-am acumulat pe parcursul anului și care pot ieși la iveală când ne așteptăm mai puțin. Important este să avem răbdare unii cu alții și să nu uităm faptul că NOI suntem responsabili pentru felul în care reacționăm sau percepem o anumită situație.

După cum spune un citat foarte potrivit pentru această perioadă delicată  în care ne aflăm: “Răspândiți iubire…de durere și suferință este plin pământul”. (Raluca NICOLAE)

Vezi si

Femeile singure mănâncă mai mult și mai prost. Cum le îndeamnă creierul spre alegeri nesănătoase

Un studiu recent realizat de UCLA Health din Los Angeles a scos la iveală o …