Friday , April 26 2024

Cum identificăm dacă o rudă sau cunoștiință suferă de depresie și cum procedăm în situația respectivă

 “Depresia este starea în care tot ce contează este propria ta suferință”. Anonim

 În momentul în care doriți să identificați dacă persoana respectivă suferă sau nu de depresie, fiți conștient de faptul că acest lucru nu înlocuiește apelarea la ajutor specializat (psiholog sau psihiatru). Acest articol are caracter informativ.

NU trebuie neglijată sub nici o formă importanța apelării la persoanele acreditate din domeniu care vă pot oferi un plan de tratament.

Din nefericire, în anumite familii a-ți exprima trăirile și stările este considerat un subiect tabu.

Acest fapt nu este de condamnat deoarece trebuie să luăm în considerare faptul că fiecare persoană vine cu un “bagaj” emoțional la pachet, format din trăirile sau experiențele acestuia, pozitive sau negative, pe care le-a acumulat de-a lungul vieții.

Din păcate, oamenii au tendința în mod inconștient să își copieze rudele din generațiile de dinaintea lor.

Spre exemplu, dacă în anumite familii s-a practicat o educație conservatoare sau “ca în armată” asupra copiilor, le va fi predispus să repete acest tipar comportamental în viața de adult, cu proprii copii.

Există situații în care li se atribuie o anumită stimă persoanelor care îndrăznesc să se exprime sau au “tupeul” să o facă.

Acest fapt face ca exprimarea gândurilor sau a frustrărilor acumulate să nu fie doar imposibilă, dar individul știe și că dacă acesta va ajunge să spună ce gândește, va fi culpabilizat sau judecat greșit pentru felul în care se simte.

Acest tip de gândire este arhiprezent în țările care au avut în trecut influență totalitară.

Această gândire toxică cum că este “greșit” sau “nefiresc” să îți exprimi sentimentele sau trăirile, din nefericire s-a răspândit ca o ciumă care a poluat mintea multor oameni care i-au căzut pradă.

Depresia este foarte periculoasă.

Este exact ca o pasăre de pradă care te prinde în ghearele ei și dacă nu ai armele necesare să ieși din strânsoarea ei, te poți trezi în situația de a fi prea târziu.

Bineînțeles că acest fapt nu este valabil pentru toți oamenii, dar în momentul în care considerați că o persoană apropiată dumneavoastră sau o cunoștiință suferă de depresie, nu minimizați situația.

Câteva caracteristici ale depresiei sunt: izolarea socială, senzația de gol interior, întâmpinați dificultăți de concentrare, vă este greu să țineți minte informații importante, fatigabilitate (lipsă de energie, senzație de moleșeală), o stare de neliniște permanentă și, în anumite cazuri grave, gânduri de suicid sau tentative de suicid.

Dacă observați aceste lucruri la o persoană dragă, nu lăsați așa lucrurile, deoarece pot degenera.

Oricare ar fi cauza este important și vital să abordați acest subiect cu persoana respectivă.

În anumite situații este posibil ca persoana în cauză să nu fie conștientă că suferă de depresie sau să fie în faza de negare.

Depresia este un factor din ce în ce mai întâlnit când vine vorba de afecțiuni privind sănătatea mentală și din nefericire efectele acesteia sunt subestimate de către multe persoane.

Unei persoane care suferă de depresie, acest lucru îi provoacă un disconfort mare.

A avea depresie NU are nici o legătură cu “a avea figuri” cum se spune sau a fi prea sensibil.

Depresia este o afecțiune  reală care nu trebuie sub nici o formă ignorată.

Aceasta nu ține cont de vârstă, rasă sau personalitate.

Acceptarea problemei este primul pas în rezolvarea problemei. (Raluca NICOLAE)

Vezi si

1,5 miliarde de oameni din întreaga lume suferă de dureri cronice

Peste 1,5 miliarde de oameni din lume suferă de dureri cronice, o problemă globală cu …