Wednesday , February 21 2024

Cum combatem corect mahmureala după petrecerea de Crăciun

Odată cu apropierea sezonului sărbătorilor de iarnă, specialiştii britanici în lifestyle şi medicii de la o clinică din comitatul Dorset au alcătuit un ghid practic ce cuprinde câteva sfaturi utile pentru a combate mahmureala după petrecerea de Crăciun, informează dailymail.co.uk.

Una dintre cauzele principale care contribuie la apariţia mahmurelii este deshidratarea – alcoolul blochează sinteza hormonului vasopresin, care ajută organismul să reţină apa la nivel celular. În plus, acesta este şi motivul pentru care urinaţi mai des atunci când consumaţi alcool.

1. Evitaţi sucul de portocale – deoarece aciditatea acestuia dăunează stomacului, cafeaua şi băuturile cu cofeină, care nu fac altceva decât să vă deshidrateze şi mai mult.

2. Mâncaţi păsat de ovăz sau pâine integrală, deoarece aceste alimente ajută organismul să producă o cantitate constantă de energie de-a lungul mai multor ore şi contribuie la revenirea la un nivel normal a concentraţiei de zahăr din sânge. Bananele eliberează şi ele o cantitate mare de energie.

3. Înainte de a merge la culcare sau înainte de a face o plimbare pe jos, beţi un pahar cu apă în care aţi presărat o cantitate mică de Dioralyte (un praf antidiareic) sau un medicament din aceeaşi gamă. Alcoolul creează o creştere a concentraţiei zahărului din sânge, iar organismul reacţionează sintetizând mai multă insulină. Insulina scade concentraţia zahărului din sânge, cauzând în unele cazuri dureri de cap, pierderea echilibrului şi declanşează senzaţia de foame. Medicamentul Dioralyte readuce concentraţiile de zahăr, săruri şi minerale din sânge la un nivel normal.

4. Anumiţi oameni tânjesc după o prăjeală după petrecerea de Crăciun, însă grăsimile, atunci când sunt în cantitate mare, pot irita stomacul. Un sandviş cu şuncă ar putea fi util în acest caz, deoarece combină proteinele din şuncă şi glucoza din pâine. Se recomandă să frigeţi şunca pe grătar în loc să o prăjiţi, deoarece în acest fel veţi reuşi să menţineţi cantitatea de ulei consumată la un nivel minim.

5. Luaţi paracetamol pentru a alunga mahmureala şi starea de indispoziţie. Evitaţi ibuprofenul şi aspirina, care, deşi alungă migrenele, pot cauza greaţă şi indigestie.

Vezi si

Peste 200.000 de români suferă de cancer

În România sunt peste 200.000 de pacienți oncologici, ceea ce este “dramatic pentru starea de …