Friday , April 19 2024

 Cum a influențat social media percepția oamenilor. Standardele false ale frumuseții

 “Frumosul este tot atât de necesar ca şi utilul.” Victor Hugo

Noțiunea de frumusețe are rădăcini foarte diverse din punct de vedere cultural, geografic, social, istoric, vestimentar.

Ceea ce în anumite popoare este perceput ca fiind “frumos”, poate fi la polul opus față de percepția altor popoare dintr-o arie diferită a globului.

Pe parcursul timpului, au fost mulți factori care au influențat ideea de frumusețe, s-au preluat elemente și au existat schimburi culturale cu privire la obiceiuri care contribuie la înfrumusețare: îngrijire corporală, stiluri vestimentare, îngrijirea părului, tehnici de modificare corporală etc).

Frumusețea nu poate fi considerată un concept universal valabil (nu există un singur tip de frumusețe) deoarece aceasta “se află în ochii privitorului”.

Normele sociale sau mai bine zis expectanțele sociale joacă un rol foarte important în stabilirea standardelor de frumusețe.

În epoca modernă, rețelele sociale au o legătură uriașă cu modul în care este percepută frumusețea.

Pe lângă nevoia acută a multor persoane de a se face observate în mediul virtual (prin acumularea de “like-uri” la pozele postate), se poate observa faptul că oamenii au tendința de a replica ceea ce văd la alte persoane în materie de stil sau aspect fizic.

Spre exemplu, la multe femei aspectul de “păpușă” a devenit din ce în ce mai dezirabil și căutat (buze cărnoase, ochi alungiți, pomeți ascuțiți, bust proeminent, gât lung, talie foarte suplă și picioare lungi), în timp ce la mulți bărbați este vizibilă dorința de a obține mușchi cât mai mari.

Desigur, acest lucru nu este valabil la toate persoanele, dar a căpătat amploare cu cât rețelele de socializare au devenit din ce în ce mai populare și, drept consecință, accesul la informație a stârnit curiozitatea multor persoane cu privire la procedurile de modificare corporală (operații estetice, implanturi, folosirea de substanțe de mărire a buzelor etc.).

Nu este nimic greșit în a-ți modifica corpul, atât timp cât nu îți pune în pericol sănătatea, dacă procedura este executată de către persoane licențiate în domeniu și cu experiență vastă, și rezultatul final să arate elegant din punct de vedere estetic (să nu devină prea exagerate trăsăturile).

Orice procedură de modificare corporală poate crea dependență.

Cel mai important aspect, pe lângă cel al sănătății fizice, este ca intervențiile respective să fie făcute cu scopul de a îmbunătăți ceea ce aveți deja (nu să deveniți cu totul altă persoană ca urmare a acestora, deoarece vă veți pierde simțul identității în timp și este posibil să deveniți confuz/depresiv/nemulțumit de alegerea făcută).
Dacă aceste intervenții sunt făcute ca urmare a unor stări de nemulțumire pe care le aveți în legătură cu propria persoană, optați să lucrați întâi la iubirea de sine.

Dacă problema este de ordin psihologic, chiar dacă veți face modificări ale aspectului fizic, acest lucru nu vă va garanta fericirea pe termen lung, vă va oferi satisfacție temporară.

Totul pornește de la psihic și de la relația pe care o avem cu noi înșine (aceasta ne poate duce la auto-distrugere sau la stări de beatitudine, depinde doar de noi să fim atenți la aceste aspecte și să acționăm în consecință).
Cu toții avem aspecte care pot fi considerate atractive și care ne fac speciali, important este să le identificăm și să le punem în valoare.

Anumite persoane când nu au încredere în propria persoană au tendința de a copia ceea ce văd în jur (din nevoia de a se simți confortabil, acestea preferă să lase pe cei din jur să stabilească normele vestimentare și acestea le urmează din dorința de a se simți “la modă”).

Problema la rețelele de socializare este faptul că de cele mai multe ori sunt prezentate informații false.

În ultima vreme, au apărut așa numitele “filtre” sau aplicații care ascund orice defect ați avea la nivel facial, sau vă modifică culoarea părului, a ochilor sau fizionomia per total.

Pe lângă faptul că ajungeți să trăiți într-o lume imaginară, dacă filtrele acestor aplicații imită foarte bine realitatea, atunci multe persoane vor fi păcălite de imaginile pe care le prezintă pe rețelele de socializare (în sensul că nu vor cunoaște varianta lor REALĂ).

Datorită rețelelor de socializare și cum se prezintă oamenii pe acestea, s-au modificat atât percepția oamenilor cât și expectanțele acestora (în sensul că dacă o persoană nu se încadrează într-un anumit tipar, nu este percepută ca fiind atractivă de unii oameni).

Faptul că indivizii au tendința de a se copia unii pe alții pentru a fi “acceptați” a creat un efect de turmă considerabil.

Din păcate, persoanele care adoptă acest fenomen își pierd în timp identitatea personală, ajung să se complacă pentru a fi considerate la curent cu ce este nou și par “scoase din fabrică” (având același aspect fizic).

Pentru a putea fi fericit este vital să vă simțiți bine în propria piele și să nu permiteți nimănui să vă distorsioneze percepția pozitivă asupra propriei persoane.

A te simți bine în pielea ta și a te iubi pe tine însuți sunt esențiale în viața unui om când vine vorba de frumusețe.

Faptul că un om se simte bine în pielea lui îi va conferi încredere în propria persoană și automat va avea o energie pozitivă. (Raluca NICOLAE)

Vezi si

Femeile singure mănâncă mai mult și mai prost. Cum le îndeamnă creierul spre alegeri nesănătoase

Un studiu recent realizat de UCLA Health din Los Angeles a scos la iveală o …