Cum a influențat pandemia gândirea colectivă

reportersite
26 noiembrie 2020, 7:00

Din punct de vedere cognitiv, psihologia comportamentală (behaviorismul) a dovedit faptul că la oameni (la fel ca la animale) domină comportamentul gregar.

Dacă este să analizăm din punct de vedere al pandemiei, se poate observa faptul că populația s-a împărțit în două tabere (cei care cred în existența virusului și cei care cred în teoria conspirației).

Acest aspect a creat automat consecințe la nivel socio-cultural, dar mai ales în privința sănătății mentale a indivizilor.

Problema la comportamentul gregar (de turmă) este faptul că indivizii se vor lua unii după alții, indiferent dacă scopul sau sarcina urmărită este pozitivă sau negativă.

Aici intervine și manipularea în masă care se creează în urma acestui tip de comportament care poate avea urmări foarte grave asupra indivizilor dacă aceștia nu trec prin propriul lor filtru anumiți factori situaționali sau ideologici.

Acest fapt poate duce la comportamente distructive (proteste violente, comportament antisocial îndreptat față de cei din jur sau față de forțele de ordine).
O consecință foarte periculoasă a efectului de turmă este faptul că persoanele care nu cred în existența virusului îi influențează și pe ceilalți indivizi să nu respecte indicațiile medicilor, aceștia invocând motivul că acest virus nu este atât de periculos.

În realitate însă, atât persoanele care promovează acest tip de mentalitate cât și persoanele care se iau după acest tip de gândire se pun automat în pericol atât pe ei înșiși cât și pe cei din jur.

Din păcate sunt foarte multe informații false care circulă în mediul virtual cu privire la diverse tratamente împotriva virusului care au convins anumite persoane să recurgă la experimentarea acestora și să dea informația mai departe, astfel dezinformând și punând în pericol viața celor din jur.
Este indicat să fiți precaut în privința persoanelor ușor manipulabile care se lasă conduse de efectul de turmă sau sunt adeptele teoriilor conspiraționiste.

Nu vă lăsați manipulați de informații eronate deoarece vă pot pune viața în pericol.

În același timp, dacă întâlniți persoane greșit informate, recomandați-le să verifice sursele oficiale de știri și site-urile oficiale ale instituțiilor medicale și de stat. (Raluca NICOLAE)